Dramaturga feminista

Gràcia descobreix una nova placa literària en honor a Rosa Maria Arquimbau

És un homenatge a una figura clau del moviment feminista i sufragista de Barcelona

Gràcia descobreix una nova placa literària en honor a Rosa Maria Arquimbau

@bcnliteratura

1
Es llegeix en minuts

Dramaturga, periodista, feminista i defensora del sufragi. Rosa Maria Arquiumbau i Cardil (Barcelona 1909-1992) tindrà una placa literària en el seu homenatge al carrer Gran de Gràcia número 70, la casa on va viure. Aquest dijous 18 s’ha descobert en un acte emmarcat dins de les Festes de Gràcia, i forma part del projecte Mapa Literari de la capital catalana.

D’origen humil, va començar a escriure des de molt petita sota el pseudònim Rosa de Sant Jordi. Amb només 15 anys, va publicar els seus primers textos a la revista ‘Joventut Catalana’, i el 1929 va sortir a la llum el seu primer llibre de contes. Reportatges socials a la revista ‘Imatges’, columnes al setmanari ‘La Rambla’ i poemes a ‘Dona Catalana’. Arquiumbau es va fer reconeguda per barrejar gèneres tant en el periodisme com en la narrativa, i tractar temes en les seves obres teatrals que ja havia esmentat anteriorment.

Exiliada durant la guerra

Notícies relacionades

Ferma defensora del dret al vot femení, va aplegar diverses dones catalanes que estaven a favor d’això i va presidir el Front Únic Femení Esquerrista. Durant la República va estrenar l’obra ‘Maria la Roja’ (1938), i va ser molt activa literàriament, amb ‘Història d’una noia i vint braçalets’ (1934) i ’Es rifa un home’ (1935).

Després de l’inici de la Guerra Civil va desaparèixer del panorama periodístic, i junt amb el seu marit (Joaquim Girós) es va exiliar a França (París, Marsella i Perpinyà). Posteriorment, el 1970, surt la novel·la ‘La pau és un interval’, en què narra l’ocupació alemanya de la capital francesa. Els seus últims anys els va passar en una residència barcelonina fins a morir el febrer de 1992.