Primer dia

Les festes de Gràcia reprenen el pols de l’era precovid, tot i que amb menys turistes

El barri celebra la seva primera edició sense restriccions, que atrau sobretot veïns d’altres zones de la ciutat

Els concerts i les barres dels bars al carrer eviten els ‘botellons’ esbojarrats de l’època més dura de la covid

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Hi ha un mètode que alguns consideren infal·lible per saber si les festes de Gràcia estan sent exitoses. Ho revela un home, que prefereix no donar el seu nom, des de la plaça Rovira, mentre pren una cervesa a la sortida d’un bar qualsevol. «¿Vol saber vostè si hi ha molta gent? Vagi llavors al carrer Verdi. Si està ple, és que són un èxit», diu.

I és així: Verdi està a rebentar, malgrat que alguns veïns apunten que, en aquest dilluns, no hi ha tantíssimes persones com es veien abans de la pandèmia. Tot i així, un any més, per entrar en aquesta via, que aquest any dedica la seva decoració al Don Quixot, el personatge de Miguel de Cervantes, cal fer cua en la tarda d’aquest dilluns. A mitjanit, els concerts de carrer i les barres dels bars al carrer evitaran els temuts botellons desmarxats a les places que es produïen en l’època més dura de la pandèmia.

Són aquestes les primeres festes del barri barceloní de Gràcia sense restriccions des que va començar l’era covid, fa dos anys i mig. ¿I qui se’n recorda ja? «Deu n’hi do» la gent que hi ha. Jo crec que hi havia moltes ganes de sortir. Veig moltíssima gent», comenta la Laura, una veïna del barri que passeja el seu gosset al carrer de les Tres Senyores.

Aquest dilluns Gràcia celebra el seu primer dia de festes i, en efecte, els seus carrers són plens de persones. Tanmateix, tot i que «hi ha molta gent» i el barri sembla haver reprès el pols precovid, com reconeixen des de la Fundació Festa Major de Gràcia, no hi ha «tants turistes com altres anys». El 2019, durant tota la setmana de festes, van passar per Gràcia entre 2.500.000 i 3.000.000 de persones. Per veure si s’arriba a aquesta xifra, s’ha esperar sobretot al pròxim cap de setmana. Avui és festiu i molta gent està encara fora. «Esperàvem un primer dia més fort», reconeixen, tot i així, des de la fundació.

Menys turistes, més catalans

Ho noten per exemple els amos de les botigues del barri. Johnson treballa en un colmado de fruites i verdures ubicat a la cantonada entre els carrers Providència i Verdi. «Hi ha menys turistes que altres anys. Sí que hi ha molts catalans. Les vendes ens van bé, però venem més quan hi ha molts turistes», comenta aquest jove. Diu que la gent que aquest dilluns ha trepitjat Gràcia prové fonamentalment d’altres barris de Barcelona, com Sants. «De turistes, pocs», insisteix.

Molts visitants entren al seu establiment per comprar aigua fresca. Johnson demana esperar als pròxims dies. Potser torna l’habitual marabunta de turistes a aquest barri paradoxalment ple de pintades que clamen ‘Tourists, go home’, Tourists, google gentrification o ‘Tourists, go home; carteristes welcome’. Almenys vuit pintades d’aquest tipus es poden comptar només en l’espai comprès entre Travessera de Dalt, el carrer Verdi i la plaça Rovira.

L’Eric treballa en una taula de so del carrer de Providència, engalanada amb motius de la sèrie ‘La casa de papel’. I certifica el que comenta Johnson. «Vaig estar en aquest mateix carrer fa tres anys i et diria que hi ha menys turistes. Hi ha més gent d’aquí», valora.

Amb tot, si una posa l’orella, no és tan difícil sentir veus que parlen francès o anglès. Els pròxims dies revelaran si les festes de Gràcia tornen a batre els rècords d’afluència d’altres anys, tot i que, per als veïns, el viscut aquest dilluns ja és tot un èxit.

Sense ‘botellons’

A la nit no s’han produït els temuts ‘botellons’ que sí que hi va haver especialment durant l’època més dura de la pandèmia. A mitjanit s’han pogut veure grups de joves, beguda en mà, en places com la del Diamant, Revolució i Joanic.

Notícies relacionades

Però ja queden enrere aquelles imatges de festes esbojarrades que es produïen quan el Govern aixecava mínimament les restriccions, mentre gran part de l’oci nocturn es mantenia tancat.

Tampoc hi havia necessitat. Com en els vells temps, els concerts han pres els carrers de Gràcia i les barres dels bars han tornat a sortir a la via pública. El Punt Lila de la plaça de la Revolució, destinat a prevenir les violències masclistes, no havia registrat a mitjanit cap aldarull rellevant, però creu que la cosa podria posar-se més seriosa a partir de dijous, quan es preveu més afluència de persones.