Control dels excessos en la via pública

Barcelona endureix les multes al ‘botellon’ i n’imposa 747 en una setmana

  • L’ajuntament eleva a 100 euros les sancions per infraccions lleus de l’ordenança del civisme i fins i tot a 600 les que afecten l’ordre públic, però veïns del Poblenou es queixen que només s’estiguin imposant les primeres

Barcelona endureix les multes al ‘botellon’ i n’imposa 747 en una setmana

ZOWY VOETEN

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després del tortuós estiu del 2021, marcat pel ‘botellon’ i l’incivisme als carrers de Barcelona en un moment en què la pandèmia va mantenir tancat l’oci nocturn reglat, qualsevol nou balanç estival està cridat a millorar. De fet, les denúncies de veïns al telèfon 112 han caigut un 27%. Tot i això, l’ajuntament vol frenar els excessos dels que s’han acostumat a divertir-se a altes hores a l’espai públic i, per fer-ho, ha incrementat el càstig: els que beguin alcohol fora dels locals podran ser sancionats amb 100 euros (abans 60) com a infracció lleu, mentre que ha incorporat també la tipificació de sancions greus, que aniran dels 300 als 600 euros si hi ha aldarulls d’ordre públic.

L’enduriment del règim sancionador, presentat aquest dilluns pel tinent d’alcalde de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, i l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, va ser «consensuat» en el marc de la Mesa ciutadana per una nit cívica i segura, i va entrar en vigor el 2 d’agost. I tot i que la filosofia no és punitiva sinó «dissuasòria» –«l’objectiu és no haver d’imposar-les», ha remarcat Batlle–, el cas és que fins al dia 8 (en una setmana), els agents han interposat 747 sancions econòmiques, totes de caràcter lleu. Un matís que ha enutjat els veïns, al considerar-les massa ‘light’ per ser exemplaritzants.

En aquesta nova fase de treball en matèria de convivència i amb la vista sobretot focalitzada a prevenir els ‘botellons’ que van fer eclosió de manera tan fulgurant fa un any i que s’han enquistat en algunes zones, l’import de les multes s’ha portat al «màxim possible». En concret, les lleus es regiran per l’ordenança de Civisme, mentre que per a les considerades greus s’aplicarà la llei de Seguretat ciutadana.

Apel·lar a la responsabilitat individual

La primera setmana de vigència d’aquestes noves regles del joc no ha comportat ni una sola sanció greu, que s’aplicaria en casos en què els ‘botellons’ provoquin molèsties molt importants als veïns, talls de trànsit o pertorbacions molt greus a la circulació de vianants, ha detallat el regidor. Amb ànim conciliador, ha apel·lat al civisme i la responsabilitat individual de la ciutadania per millorar la convivència en l’espai públic, tan hipersensible a l’estiu i amb aquestes altes temperatures. «Es produeixen situacions desagradables i hem de fer compatible l’oci nocturn amb el descans dels veïns», ha insistit.

Els mediadors municipals desplegats des de diferents àrees de l’ajuntament són una altra eina, ha volgut posar en valor Batlle. Però a ningú se li escapa que resulta molt menys efectiva que els uniformes policials. Altres mesures ja anunciades que es faran efectives a curt termini són les reduccions d’horaris d’activitat nocturna i la retallada també per a les botigues que venen alcohol.

Precisament, aquesta coexistència d’usos (veïnals i ociosos) és especialment complicada en punts calents de brindis i enrenou nocturn com l’anomenat ‘triangle golfo’ del Poblenou. Sobre això, el cap de la Guàrdia Urbana ha insistit que estan treballant tant preventivament com reactivament per evitar els excessos. Fins i tot amb aliances amb els operadors de l’oci, primers interessats en evitar la conflictivitat entorn de la seva activitat i que fins i tot solen contractar vigilància privada per contribuir a aquest control. El cas del Front Marítim n’és un exemple clar des de fa anys.

Velázquez, no obstant, ha fet una «valoració positiva» de l’estiu que està vivint la capital catalana, sense incidències greus en seguretat. El descens de queixes es va traduir el juliol en unes 2.000 trucades menys al 112 respecte a fa un any. Manté que la bona coordinació amb Mossos d’Esquadra ha permès gestionar amb «normalitat» i sense aldarulls les «concentracions de persones consumint alcohol en la via pública».

Crítiques veïnals

Notícies relacionades

La pretesa fermesa municipal contra el ‘botellon’ contrasta, en canvi, amb la lletra petita de la normativa. Així, hi continuaran havent descomptes si les sancions es paguen aviat i voluntàriament. En concret, en el cas de les lleus serà del 75% –es quedaria en només 25 euros de càstig–, mentre que en les greus la bonificació seria del 50%.

Per a veïns del Poblenou que han participat en reunions prèvies amb el consistori, les mesures implantades ara són gairebé un acudit, per la seva laxitud. «Sentim que ens han mentit a la cara, que ens han ridiculitzat», han assenyalat a aquest diari fonts veïnals. Asseguren que Batlle no només va prometre els increments, sinó que s’aplicaria la qualificació de greu al ‘botellon’ per «dissuadir-lo» a cop de multes de 600 euros que traguessin la temptació de reincidir. «I ara ens assabentem que totes les d’aquesta setmana s’han considerat lleus», amb la qual cosa gairebé no tindran efectes, es lamenten els afectats.