Al Parc i la Llacuna de Poblenou

Barcelona obliga les botigues 24 hores del ‘Triangle Golfo’ a tancar les nits de dimecres a diumenge per frenar el ‘botellon’

  • La mesura entrarà en vigor a l’agost i afecta 18 comerços que hauran d’abaixar la persiana de 22.00 a 7.00

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest divendres l’aprovació d’un decret que obligarà les botigues d’alimentació que són a la franja del barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, que es coneix com a ‘Triangle Golfo’ (el consistori l’anomena Triangle Lúdic) a tancar les portes de 22.00 a 7.00 de dimecres a diumenge. Es tracta de 18 comerços que obren les 24 hores, i que d’ara endavant no podran continuar fent-ho tota la setmana.

La mesura, que ha sigut anunciada pel regidor de Sant Martí, David Escudé, també estarà vigent els dies festius i les vigílies de dies festius que caiguin en dilluns i dimarts, i pretén frenar el ‘botellon’, que fa temps que genera protestes dels veïns, que denuncien que els resulta difícil agafar el son davant l’aglomeració de gent al carrer que beu i fa soroll.

Begudes alcohòliques

Segons Escudé, la intenció és evitar que la gent pugui acudir a aquests locals a «comprar begudes alcohòliques, begudes que acompanyen els combinats, gots i gel», com fan ara. No serà l’única mesura, una altra és l’increment de les sancions aplicades per beure al carrer.

L’alcaldessa, Ada Colau, va anar aquest dijous amb el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, al carrer de Pere IV per parlar amb alguns dels membres de SOS Triangle Golfo, epicentre del gran ‘botellon’ que viu la zona, i els va assegurar que les sancions per beure al carrer s’elevaran fins als 600 euros.

La multa de 600 euros, que ja era viable fins ara, estarà prevista per a casos en què beure al carrer suposi una afectació greu a l’espai públic. Escudé ha justificat l’increment anunciat per Colau en què la realitat actual dels ‘botellons’ no s’havia conegut fins ara.

En l’actualitat s’imposa la franja baixa prevista en la normativa, amb sancions de 30 euros que si es paguen ràpidament baixen a 15. Una suma inferior a la que costa practicar el ‘botellon’. Les noves multes arribaran en uns dies, després que Batlle doni l’ordre a la Guàrdia Urbana.

Aprovació definitiva a l’agost

El tancament obligatori de les botigues de 22.00 a 7.00 s’ha establert mitjançant un decret del consistori que ha sigut aprovat inicialment i que entrarà en vigor a l’agost una vegada hagi superat el tràmit d’exposició pública i sigui aprovat de manera definitiva.

És una mesura que pren el districte de Sant Martí davant la constatació que fa mesos que l’oci nocturn al carrer s’ha disparat. Segons els veïns, no és que el fenomen no existís abans, però sí que una vegada es van eliminar les restriccions imposades arran de la pandèmia del coronavirus s’ha intensificat. Diuen que el que abans passava durant el cap de setmana ara passa de dimecres a diumenge, per no dir tota la setmana.

Notícies relacionades

El tancament obligatori es decreta a l’avinguda Meridiana (costat Besòs) i els carrers de Tànger, Llacuna, Pallars, Badajoz, Pujades i Marina. Els 18 comerços afectats, que ja han sigut alertats de la nova norma, tenen una oferta orientada a productes quotidians d’alimentació, de venda personalitzada o autoservei, i regirà també per a les que obrin en el futur.

Acabar amb el ‘botellon’

Escudé ha remarcat que s’ha incrementat la vigilància policial, sobretot de la Guàrdia Urbana, però també dels Mossos –tot i que els veïns mantenen un cabreig similar al de mesos enrere–, i que s’incrementarà més. L’objectiu final, ha declarat, és «fer un pas ferm per acabar per fi amb el ‘botellon’ al districte de Sant Martí».