Mobilitat

Els bicitaxis estaran prohibits a Barcelona quan comenci el 2023

  • Collboni i Ricard Font anuncien l’acord de l’ajuntament amb la Generalitat per implantar el veto a tot Catalunya mitjançant una reforma de la llei del taxi

Els bicitaxis estaran prohibits a Barcelona quan comenci el 2023

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Els bicitaxis estaran prohibits a Barcelona l’1 de gener del 2023. Així ho ha anunciat aquest dimecres el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, després de reunir-se amb el secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font.

La fórmula que s’abordarà per vetar aquests vehicles serà la modificació de l’article 20.1 de la llei del taxi, que defineix la regulació dels vehicles que poden transportar persones, i es calcula que aquesta reforma s’haurà completat a final d’any. Collboni ha afirmat que fins i tot podria aconseguir-se abans que conclogui el 2022.

«Barcelona no és Bombai»

Collboni ha agraït que el Govern català hagi actuat d’acord amb l’interès del govern d’Ada Colau, que fa temps que ha mostrat la seva animadversió cap a aquest tipus de vehicles. El primer tinent d’alcalde, que ha sigut el més vehement en aquest rebuig, va arribar a dir en un ple: «Barcelona no és Bombai». Aquest dimecres, el socialista ha insistit que els bicitaxis comporten tota mena de precarietat, començant per la laboral per part dels conductors. També ha recalcat que les restriccions que el consistori ha posat al fenomen l’han reduït al mínim.

Font ha recordat que ara mateix es preveu la immobilització dels bicitaxis i multes de fins a 6.000 euros a qui condueixi un d’aquests vehicles. Multes que seran encara més altes quan la nova regulació estigui vigent, tot i que no és clar encara a quina xifra s’arribarà. El secretari general ha afirmat que hi ha més d’una via possible perquè la decisió es concreti, i ha afegit que en tot cas la previsió és que l’1 de gener del 2023 ja estigui vigent la prohibició que aquests vehicles solquin els carrers de la capital catalana passejant turistes.

40 bicitaxis confiscats

Notícies relacionades

Collboni ha explicat que la ciutat té en aquests moments 40 bicitaxis confiscats, i ha insistit que Barcelona no pot permetre que continuïn circulant perquè, entre altres aspectes, «no és coherent amb el missatge que el turisme ha de ser de qualitat». El tinent d’alcalde ha recordat que el sector del bicitaxi «no existeix». Que no hi ha cap llicència per a aquesta activitat: «Al marge de les nostres competències, si no hi ha llicència el que fem és confiscar els bicitaxis. Per això hem confiscat aquests 40». Una vegada existeixi la regulació, ha prosseguit, la línia serà clara.

Fins que regeixi la norma, ha relatat el socialista, l’ajuntament mantindrà l’actuació actual: se sol·licitarà la llicència d’activitat als conductors de bicitaxis. Si no en tenen, se’ls confiscarà el vehicle. I això és una cosa que passarà si se’ls veu pujant clients pel carrer, perquè no tenen permís per fer-ho. Si els clients pugen al bicitaxi al local del negoci, que pot tenir llicència d’activitat econòmica, no hi ha confiscació. D’altra banda, els bicitaxis tenen limitat l’accés a parts dels districtes. Entrar a les zones vetades és una altra causa de confiscació.