Investigació

La UDEF va incloure en els seus informes sobre Rosell dades que va difondre un confident de Villarejo

Els agents van considerar molt rellevant per acusar l’expresident del FC Barcelona la informació publicada en un blog per una persona que havia sigut captada com a informant pel polèmic comissari

La UDEF va incloure en els seus informes sobre Rosell dades que va difondre un confident de Villarejo

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts

Els agents de la UDEF que es van encarregar d’investigar el cas de l’expresident del FC Barcelona Sandro Rosell van incloure en els seus informes dades obtingudes del blog d’un presumpte confident que va ser captat pel comissari José Manuel Villarejo, segons es pot comprovar en els oficis que la policia va enviar al Jutjat Central d’Instrucció número 3, que va instruir la causa a l’Audiència Nacional.

El 6 de juny del 2015 el llavors fiscal en cap de l’Audiència Nacional, Javier Zaragoza, va decidir incoar una investigació contra diversos empresaris, entre els quals Sandro Rosell. El ministeri públic havia rebut informació de l’FBI sobre presumptes cobraments il·legals en relació amb la FIFA, que assenyalaven els empresaris Julio César Rocha i Rafael Esquivel. I de passada, Washington també apuntava a l’expresident del FC Barcelona, que hauria ingressat «transferències milionàries».

Mesos després, en concret l’1 de febrer del 2016, la UDEF va elaborar un primer informe que ja apuntava clarament a les presumptes irregularitats comeses per Rosell, a qui es vinculava amb el cobrament de comissions en relació amb l’adjudicació del Mundial del 2022 a Qatar. La investigació va progressar a l’Audiència Nacional, que va acabar decretant l’ingrés a la presó de l’expresident del Barça, que va estar gairebé dos anys en presó preventiva. Tanmateix, el tribunal va acabar exonerant l’exdirectiu del club català.

L’operació Catalunya

En les dates que era investigat en secret a l’Audiència Nacional, Rosell ja era considerat un objectiu prioritari de l’anomenada operació Catalunya, una investigació parapolicial promoguda des del Govern de Mariano Rajoy contra els independentistes catalans. Tal com va revelar EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, mitjà del grup Prensa Ibérica, a què també pertany aquest diari, l’expresident del FC Barcelona havia sigut assenyalat per Villarejo, que el gener del 2014 s’havia reunit, amb un nom fals, amb el confident José Luis P. per obtenir informació sobre Rosell, tal com consta a les agendes.

Una gravació publicada per ‘El Mon’ posa de manifest que ja el novembre del 2012 la llavors presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, havia encarregat a Villarejo incloure Rosell en l’operació Catalunya. I segons les anotacions ho va fer, perquè va encomanar a l’exinspector Antonio Giménez Raso, que va cobrar fons reservats per aquests treballs, que «posés en marxa» la investigació contra l’expresident del club blaugrana.

Així, tant Villarejo com l’inspector de policia Antonio Giménez Raso es van reunir amb José Luis P., promotor del blog ‘La Transparència de Sandro Rosell’, en què es denunciaven les suposades irregularitats de les activitats econòmiques de l’exdirectiu català.

Anotacions de Villarejo

Diferents anotacions de Villarejo mostren els contactes dels promotors de l’operació Catalunya amb José Luis P., que en conversa amb aquest diari reconeix haver parlat sobre Rosell, però rebutja de manera categòrica haver col·laborat amb el pla parapolicial del comissari jubilat contra els polítics independentistes catalans. José Luis P. explica que no va saber que s’havia reunit amb Villarejo fins anys després, ja que durant les trobades el comissari va fer servir el nom operatiu de «José Javier Hidalgo Estévez», que suposadament era un «periodista i advocat» amb importants contactes a l’Audiència Nacional.

En el blog del confident de Villarejo hi consta encara avui una gravació del maig del 2017 d’una trucada feta per un comandament policial, responsable de l’operació en què es va detenir l’expresident del Barça, en què l’agent alertava sobre l’arrest de Rosell. «José Luis, [et truco] per explicar-te una coseta ràpida, perquè vegis que els teus esforços no han sigut debades», diu el «cap» policial, que és interromput pel confident.

«Han detingut Rosell»

«Sé que han detingut Sandro Rosell. Sembla que com a mínim n’ha caigut algun. M’han confirmat des dels Estats Units que han detingut Teixeira [expresident de la Federació Brasilera de Futbol], està detinguda la dona de Sandro...», prossegueix el denunciant. «Aquí jo ja no puc... El que ha sortit públic, és públic», prossegueix el suposat agent policial, que torna a ser interromput per Pérez: «Sí, sí, sí, no et preocupis, ho entenc de sobres, no et preocupis. De moment el dia està sent meravellós i ja m’ha costat prou arribar fins aquí i sense ajuda, que ho sabeu i sense mitjans», acaba dient. Després de publicar aquest diari les anotacions de Villarejo sobre Rosell, el mateix comissari va reconèixer en una entrevista concedida a TV3 disposar d’informació sobre la investigació policial, alhora que es va oferir a aportar aquesta documentació a l’advocat de l’expresident del Barça.

En el mateix sentit, EL PERIÓDICO DE ESPAÑA ha pogut confirmar que els informes de la UDEF que van servir per acusar Sandro Rosell van incloure al·lusions a les publicacions que José Luis P. feia en el blog ‘La Transparència de Sandro Rosell’. En concret, en el primer ofici policial, de l’1 de febrer del 2016, l’agent qualifica aquesta bitàcola com un «mitjà públic d’informació», i s’hi refereix per recordar que l’expresident del Barça havia sigut apoderat de la filial espanyola de la companyia suïssa ISL. Aquest era un indici més, segons l’informe, contra Rosell, ja que aquesta companyia havia sigut acusada d’haver pagat comissions a l’expresident de la Federació Brasilera de Futbol, Ricardo Teixeira.

Informació «ampliatòria»

Notícies relacionades

El segon ofici policial sobre Rosell, del 31 de març del 2016, també va incloure una al·lusió a les publicacions de ‘La Transparència de Sandro Rosell’. I ho va fer en relació amb el presumpte cobrament de comissions de l’expresident del Barça arran d’un partit amistós celebrat a Qatar el 2010 entre l’Argentina i el Brasil. Les dades aportades en el blog van servir a la UDEF com una informació «ampliatòria» dels indicis contra Rosell, que va ser absolt en el judici celebrat a l’Audiència Nacional.

«Es té coneixement d’informació pública que assenyala la vinculació entre l’empresa qatariana que va finançar el partit, GSSG, i el grup empresarial d’origen espanyol Acciona. De l’esmentada informació es fan ressò diversos mitjans, entre els quals l’aquí exposat [‘La Transparència de Sandro Rosell’]», recorda l’informe policial, que després ressalta que l’empresària Sol Daurella, dona de l’exvicepresident del FC Barcelona Carles Vilarrubí i per tant número dos de Rosell, havia format part del consell d’administració d’Acciona. Per això, la UDEF considerava en el seu informe que la informació del blog afegia «un indici més de la vinculació entre l’empresa qatariana que va finançar el partit i Sandro Rosell».