Previstes unes 30.000 entrades

El BCN Beach Festival, en l’aire: Sant Adrià denega la llicència i la Generalitat insinua que se celebri

La promotora, Live Nation, va presentar-ne la documentació fora de termini i això ha impossibilitat un informe preceptiu de Bombers

  • La Generalitat aposta per la celebració de l’esdeveniment, si bé descarrega la responsabilitat de les mesures de seguretat sobre l’ajuntament

  • Cancel·lació del Beach Festival: aquest era el cartell de l’esdeveniment

El BCN Beach Festival, en l’aire: Sant Adrià denega la llicència i la Generalitat insinua que se celebri

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha denegat la llicència d’activitat al Barcelona Beach Festival (BBF) un dia abans que comencés. L’esdeveniment, que preveia acollir unes 30.000 persones, tenia confirmats reconeguts dj de la talla d’Armin Van Buuren i Dimitri Vegas & Like Mike.

La negativa municipal es deu a la falta d’un informe preceptiu, segons la llei 3/2010 dels Bombers de la Generalitat, que al·leguen que no han tingut prou temps per elaborar-lo amb tota la informació necessària ja que la promotora del festival, Live Nation, va presentar la documentació per sol·licitar l’informe fora de termini, el 22 de juny, quan ho havia d’haver fet abans del 10 de juny.

Malgrat no haver emès l’informe preceptiu, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat, responsable de l’esmentat document, ha comunicat, en un correu a l’Ajuntament de Sant Adrià a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, que si les condicions tècniques del festival «són les mateixes» que les edicions anteriors, «podem assumir que es garanteixen les condicions de seguretat en cas d’incendi», tot i que al seu torn descarrega en l’Administració local la responsabilitat de la «verificació documental de la coincidència» de les mesures de seguretat.

L’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, explica que «la llei determina que aquest informe és necessari, però nosaltres no tenim competències per elaborar-lo». «Si passés alguna cosa durant el festival i no tinguéssim aquest informe, podríem incórrer en responsabilitat penal; el meu deure és preservar la seguretat de la ciutadania, que hauria de poder assistir al festival amb garanties», reafirma Cañete justificant la denegació municipal de la llicència.

La promotora Live Nation, per la seva banda, ha declinat fer declaracions i només ha dit que està preparant un comunicat. L’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, diu que no té constància que la promotora hagi cancel·lat el festival oficialment, malgrat que els serveis municipals de Sant Adrià han precintat la maquinària i els altaveus previstos per al festival.

¿Es podria arribar a celebrar el festival? «Només si trenquessin els precintes que hem posat, i en aquest cas aixecaríem acta dels fets», assenyala l’alcaldessa.

La Generalitat passa la patata calenta a Sant Adrià

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, ha opinat avui divendres que no hi ha cap motiu que impedeixi celebrar demà dissabte el festival de música Barcelona Beach Festival al Parc del Fòrum si no hi ha «cap anomalia greu». Segons Delort, aquesta situació ja havia passat prèviament en altres ajuntaments i, si no es troba cap anomalia greu, es pot continuar tramitant la llicència, tot i que falti el vistiplau definitiu dels Bombers.

L’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, insisteix: «La responsabilitat no pot recaure sobre nosaltres, perquè no tenim competències per fer l’informe vinculant», apunta la regidora, que admet que ha «esgotat totes les possibilitats fins a l’últim moment».

Segons Delort, tècnics del Servei de Prevenció de la Generalitat han parlat amb membres de l’Ajuntament de Sant Adrià i els han dit que, pel que fa a expedients d’anys anteriors tramitats per a la mateixa activitat, s’han introduït modificacions instades pel consistori per millorar les condicions de celebració, fluxos d’accés i desallotjament de persones i vehicles assistents.

Per tot això, el director general opina que, «respectant l’àmbit competencial municipal» de continuar tramitant o no la llicència d’activitat, «en aquests moments no hi ha cap motiu que ho impedeixi», excepte si els serveis municipals coneixen alguna «anomalia greu no esmenable en la planificació i/o previsió d’execució», de què els Bombers asseguren que no saber-ne res.

El precedent del Primavera Sound

A mitjans de juny, la ciutat de Sant Adrià de Besòs també va estar implicada en una disputa amb un festival, en aquest cas el Primavera Sound. A causa de les aglomeracions viscudes durant els dies de l’esdeveniment, Gabi Ruiz, codirector del Primavera Sound, va atribuir l’amuntegament de gent al fet que l’Ajuntament de Sant Adrià havia denegat el permís per a un aforament de 30.000 persones «a última hora», cosa que hauria sobrecarregat la zona del Fòrum.

Notícies relacionades

L’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, va negar llavors que el seu ajuntament hagués retallat a la meitat el «suposat» aforament de 30.000 persones al recinte del Fòrum, ja que, segons va assenyalar la regidora, «en cap moment» el consistori havia permès un aforament de 30.000 persones. De fet, de cara a edicions futures, «no pensem incrementar-lo, sinó en tot cas disminuir-lo», va adduir l’alcaldessa.

Llavors, Cañete va criticar que les declaracions dels promotors fossin «una manera d’eludir les responsabilitats pròpies de l’organització i de projectar els problemes en algú altre», i va mostrar el seu malestar per apuntar «contra la baula més feble». «És més fàcil anar contra una ciutat de 37.000 habitants que contra Barcelona», va afegir.