On Catalunya

Operació especial

Revetlla de Sant Joan a Barcelona: festa a la platja, més seguretat i restriccions antiincendis

A1-115686731.jpg

A1-115686731.jpg / JORDI OTIX (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després de dos anys marcats per les restriccions de la pandèmia, Barcelona s’endinsa en una revetlla de Sant Joan de «normalitat» que comportarà un gran dispositiu específic de seguretat, prevenció d’incendis i neteja. El 2019 unes 60.000 persones es van concentrar en les platges per celebrar aquella nit màgica, per la qual cosa l’operatiu municipal parteix d’aquest retrat per coordinar tots els seus serveis i donar resposta a les necessitats que sorgeixin sobretot en els espais d’ús més intensiu. La prevenció d’incendis en un moment d’alt risc marcarà la cobertura d’una llarga nit de «gran complexitat», amb prohibició de realitzar activitats amb foc a menys de 500 metres de zones forestals de Collserola i Montjuïc.

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha explicat que serà una revetlla sense restriccions, però ha animat els ciutadans a exhibir civisme i intentar en la mesura possible evitar grans concentracions i optar per celebracions de «proximitat en l’entorn residencial». Malgrat tot, la platja es mantindrà oberta tota la nit com a epicentre dels saraus, fins a ser desallotjada per Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra a les sis del matí de cara a la seva neteja accelerada abans que el dia 24 apareguin els primers banyistes.

Aquest desplegament extraordinari de manteniment comptarà amb 91 equips i 366 treballadors i treballadores –«el més important de l’any»–, repartits entre els preparatius, la posada a punt al sortir el sol i les intervencions fins al dia 25. No només al litoral (amb WC químics i 2.685 papereres de cartró i 124 contenidors extra), sinó també en àrees de l’entorn: Vila Olímpica, Front Marítim, Parc del Poblenou...

Durant la jornada, la Urbana «canalitzarà» els fluxos d’entrada a la platja de la Barceloneta facilitant entrada pels extrems de la platja i augmentarà la seva presència al barri per assegurar el descans dels veïns. No serà un blindatge del barri, sinó que seguirà el mateix patró ja portat a terme l’any passat per evitar aglomeracions, ha explicat l’intendent gran del cos, Pedro Velázquez.

La platja serà territori de gresca, tot i que amb estret control de la venda ambulant d’alcohol, dels magatzems que el subministrin, així com de la seva comercialització en botigues després de les 23.00 hores. No obstant, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha confirmat que els xiringuitos de platja hauran de tancar a les 3.30 hores («com la resta de bars i restaurants de la ciutat»), després d’anys d’horaris més prolongats. No podran acollir festes ni discjòqueis, cosa que ha provocat indignació entre els operadors. Es controlarà especialment que no hi hagi festes no autoritzades.

En aquesta zona, abans i després de la festa, s’utilitzaran drons (en temps real, no de gravació) per controlar incidències, i en cas d’incendis en zones forestals es podrien utilitzar per facilitar els operatius d’emergències.

La policia municipal no tindrà treva en la seva croada múltiple de controls d’alcoholèmia i drogues a tota la ciutat, contra actituds incíviques en l’espai públic, prevenció de delictes i d’altres.

Millorar la gestió transversal del sarau

Fa dos anys el consistori va realitzar una anàlisi de la festa de Sant Joan per mirar de millorar la seva gestió amb una mirada més transversal. De resultes d’això, per exemple, s’ha potenciat la perspectiva de gènere. La nit de la revetlla s’activaran vuit itineraris segurs al litoral de Ciutat Vella i Sant Martí, així com en el Born i Lluís Companys, fins als accessos al transport públic, a fi de prevenir qualsevol tipus d’agressió o assetjament sexual i violències de gènere, ha detallat Velázquez.

La policia patrullarà aquestes rutes amb especial èmfasi en els punts poc il·luminats o que generin inseguretat. També hi haurà un Punt Lila al passeig Marítim, de prevenció i atenció a aquests casos, que serà actiu tot l’estiu. I cinc parelles d’informadors es distribuiran aquella nit per la zona. En paral·lel, s’ha millorat la il·luminació del passeig, que es mantindrà tota la temporada.

Els dies previs a la revetlla, Protecció Civil està treballant en la prevenció per arribar a la celebració «amb les millors condicions de seguretat», mentre que Bombers de Barcelona realitza tasques d’inspecció, control i autorització dels locals de venda de petards i de les casetes de pirotècnica. S’han autoritzat 133 punts de venda.

Notícies relacionades

El cap del servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué, també ha fet una crida a extremar les precaucions amb la pirotècnia. Ha demanat que s’eviti al màxim el tradicional llançament de fanalets a la platja, sobre els quals «és difícil tenir control» i que poden acabar causant un incendi en un altre punt. En el punt de mira hi haurà també els punts on s’acumula llenya o fusta, susceptibla d’utilitzar-se per fer fogueres sense permís i a la zona forestal del parc de Collserola (Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris).

L’any passat es va actualitzar la normativa de fogueres de la ciutat, establint-ne tres tipus. La més gran no té límit de càrrega de foc, la petita no pot superar 250 quilos de fusta i la de peveter és inferior a 25 quilos. La primera és l’única que necessita informe de Bombers, que en aquesta ocasió n’han validat cinc a tota la ciutat (tres a l’Eixample, una a Sant Andreu i una a Sant Martí).