On Catalunya

Nova normativa

Barcelona estrena la primera temporada de bany en platges sense fum

Una nova ordenança municipal prohibeix fumar a totes les platges de Barcelona, excepte als xiringuitos i al passeig marítim

Barcelona estrena la primera temporada de bany en platges sense fum

Javier Liaño

2
Es llegeix en minuts

Barcelona inaugura oficialment aquest dissabte la temporada alta de bany a les platges: la primera en què queda prohibit fumar en aquests espais. Les deu platges de la ciutat seran, a partir d’ara, espais lliures de fum. La restricció s’aplica a tots els trams del litoral, exceptuant els xiringuitos i el passeig marítim.

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar el 17 de maig, amb caràcter inicial, la modificació de l’ordenança que regula l’hàbit de fumar en espais públics, incloses les platges. En un comunicat emès aquest dissabte, l’ajuntament destaca que el projecte de «platges sense fum s’està implantant amb èxit», segons les dades recollides durant un mes i mig, en la temporada mitjana de bany, en la qual s’ha desenvolupat una tasca de sensibilització entre els banyistes.

En aquell període, indica l’ajuntament, s’ha observat persones fumadores a la platja però, després de la intervenció de l’equip d’informació, en la majoria dels casos apaguen el cigarret o se’n desplacen fora». Segons les dades municipals, la platja Nova Mar Bella és en aquella que més es respecta la campanya i on hi ha menys fumadors.

Els empleats municipals informen els ciutadans de la nova normativa i no està previst que es multi qui incompleixi l’ordenança fins a mitjans de juliol.

Temporada alta

Les platges de Barcelona inauguren així l’època de més afluència. Aquest any, a més, la temporada alta s’ha obert tot just uns dies després que acabessin els treballs de reconstrucció pels danys causats entre el 13 i el 19 de març pel temporal Celia, que va arribar a ratxes de vents màximes de més de 70 quilòmetres per hora a la ciutat i que va motivar un fort onatge a la costa barcelonina.

Les platges més afectades van ser les de la Barceloneta i Sant Sebastià. Per reparar els danys a tota la zona de costa, en les últimes setmanes s’ha recondicionat el litoral barceloní amb un transvasament d’uns 8.000 metres quadrats de sorra procedents de la bocana del Port Olímpic.

Aquest any, indica el consistori, augmentaran les feines de manteniment de la zona, s’ha millorat a més el servei de bany assistit, hi ha nous espais d’ombra, més infraestructura d’accés a l’aigua, s’amplien els horaris dels serveis de la platja, i s’han col·locat més papereres. També es desenvoluparà a l’estiu un programa d’activitats al sorral i a l’aigua.

S’han instal·lat així mateix dues noves torretes informatives amb la normativa d’ús de l’espai, amb textos en quatre idiomes: català, castellà, anglès, i àrab.

Platja per a gossos

També entra avui enservei la platja per a gossos, habilitada en un extrem de la platja de Llevant, on es va crear el 2016, delimitada de la resta del sorral i que aquest estiu compta amb un nou accés directe i exclusiu per a persones acompanyades de les seves mascotes.

Notícies relacionades

Aquest dissabte entra també en funcionament la ‘web’ municipal que permet conèixer elgrau d’ocupació de les platges,així com un semàfor en la destinada a gossos, en la qual s’ha fixat un aforament de cent animals, per saber si la presència de mascotes és baixa, normal, alta o molt alta.

Coincidint amb l’inici de la temporada, l’ajuntament ha creat un grup de treball per millorar la zona de banys del Fòrum, la menys urbanitzada i utilitzada de la ciutat.

Temes:

Platges