Tribunals

Un jutge investiga el regidor Eloi Badia per la cessió d’un local ocupat a Gràcia

Els querellants acusen Badia dels delictes de malversació i prevaricació, en la seva condició de regidor del districte

L’espai acull ara el Casal Tres Lliris, un ateneu popular que la comunitat de propietaris assegura que ha motivat nombroses queixes veïnals

Barcelona 15/11/2020 BARCELONA. Manifestación en protesta por la decisión del ayuntamiento de dictar el cierre del casal popula

Barcelona 15/11/2020 BARCELONA. Manifestación en protesta por la decisión del ayuntamiento de dictar el cierre del casal popula / Manu Mitru (Delegaciones)

2
Es llegeix en minuts

Un jutge ha citat a declarar com a investigat el regidor d’Emergència Climàtica de Barcelona, Eloi Badia, arran d’una querella que l’acusa d’haver cedit il·legalment a una associació juvenil una finca ocupada del barri de Gràcia, que ara causa molèsties als veïns. En una interlocutòria, el titular del Jutjat d’Instrucció número 27 de Barcelona acorda admetre a tràmit la querella, presentada per la comunitat de propietaris del carrer Torrent de l’Olla, 203 –on s’ubica la finca ocupada–, i cita a declarar per al pròxim mes de setembre Badia i quatre càrrecs més del consistori també denunciats.

Els querellants acusen Badia dels delictes de malversació i prevaricació, en la seva condició de regidor del districte de Gràcia, així com l’exgerent del districte Pere C., el seu successor Rufino G., el director de serveis de Gràcia José Maria R. i l’exgerent del Patronat Municipal de la Vivenda Angels M. El motiu de la querella és el contracte que l’ajuntament va firmar el setembre del 2017 per cedir a l’Associació Joves de Gràcia l’ús d’una antiga comissaria de la Policia Nacional situada en el número 203 del carrer Torrent de l’Olla, propietat del Patronat Municipal de la Vivenda i que portava ocupada des del 2015.

L’espai acull ara l’anomenat Casal Tres Lliris, un ateneu popular que la comunitat de propietaris assegura que ha motivat nombroses queixes veïnals i trucades a la Guàrdia Urbana amb intervencions policials, sense que des de l’administració s’hagi adoptat cap mesura per evitar-ho. Els querellants mantenen, a més, que l’adjudicació del contracte de cessió de l’espai es va fer «a dit, ometent de forma flagrant tota la normativa» que regula aquest tipus de transmissions i «en perjudici de l’erari públic», segons l’escrit de la comunitat de propietaris.

Notícies relacionades

La querella afegeix que les activitats del Casal Tres Lliris no respecten «ni el descans ni la salut dels veïns, molts d’ells gent gran i treballadors que han passat nits i nits sense poder dormir ni descansar a causa dels ‘botellons’, sorolls, gresca i festes celebrades al local esmentat i a l’entrada», que, adverteixen, no van cessar ni durant la pandèmia. Els veïns ja van denunciar el cas a la Fiscalia de Barcelona, que va arxivar la investigació el 2020, tot i que els querellants mantenen que ara disposen de més informació sobre el contracte de cessió de l’espai del qual sí que es podrien desprendre indicis de delicte.

De fet, entre la documentació per investigar el cas, el jutge ha sol·licitat l’informe de l’arxivament que al seu dia va decretar la Fiscalia, que en aquesta ocasió s’ha mostrat a favor de l’admissió a tràmit de la querella. També sol·licita el jutge els expedients administratius sobre la cessió del local, la relació de pagaments en concepte de lloguer efectuada per l’Associació de Joves de Gràcia, així com documentació sobre les intervencions policials que la Guàrdia Urbana o els Mossos d’Esquadra hagin portat a terme al Casal.