Barcelonejant

La societat civil es modernitza

Ja no cal portar corbata al Círculo Ecuestre, una institució on l’alta burgesia continua disfrutant. I rejovenint-se. Amb unes eleccions a l’horitzó s’ha d’admirar les fotos de Toni Privat.

La societat civil es modernitza

Joan Vehils

3
Es llegeix en minuts

Fa uns anys hi havia llocs a Barcelona on només podien entrar els membres de la societat civil o de l’alta burgesia. La majoria d’aquests espais han tancat i només algun s’ha reinventat. El Círculo Ecuestre n’és un. Dimarts, quan passava per la porta vaig observar que en sortia Salvador Illa. El líder socialista, que ja ha deixat enrere aquestes americanes enormes que només deixaven entreveure la punta dels dits, és un dels homes més desitjats per aquesta reinventada societat civil barcelonina. Uns el veuen com l’única alternativa a Ada Colau i altres com el substitut de Pere Aragonés. Darrere seu va aparèixer la delegada del Govern, Maria Eugènia Gay, que d’altres també plantegen com una solució davant tanta mediocritat. En fi, que el Cercle, com Illa, s’han modernitzat. Ara, a l’Ecuestre, shi pot entrar sense corbata, trobar-se amb joves empresaris i amb un bon nombre de dones. I dic això perquè elles, les dones, van tenir prohibida l’entrada fins a 1982.

Per cert, uns metres més amunt del carrer Balmes, al restaurant del xef Fermí Puig, hi menjava qui durant molts anys va ser el líder de part d’aquesta societat civil. Em refereixo a Jordi Pujol, que està a un pas de complir 92 anys, però es manté en forma.

‘Guardiola for president’

Dilluns, Jaume Guardiola va presentar la seva candidatura a la presidència del Cercle. Abans d’arribar em vaig aturar davant de la botiga Santa Eulàlia on Juan Antonio Samaranch es va fer el vestit que va lluir a la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona. Els clients de Santa Eulàlia són sempre adinerats, però ara, com a l’Ecuestre, tot respira modernitat. Això sí, el vestit més barat costa 1.290 euros i pots arribar a pagar 390 euros per una senzilla samarreta Balmain del creador francès, Olivier Rousteins. Desconec quant va pagar el senyor amb mascareta que en sortia amb quatre bosses enormes acompanyat del responsable de la botiga amb dues americanes. Sort que entre ells, el xòfer i el seu prim guardaespatlles van poder recol·locar-ho tot dins d’un Audi negre.

En fi, que creuo passeig de Gràcia i veig una desfilada d’homes. La presentació de Guardiola va ser un èxit. ‘Overbooking’ total. Fins i tot Salvador Alemany va haver de quedar-se a l’última fila. Lluny seu, o sigui, a la primera, hi havia Josep Oliu. El president del Sabadell es va posar dret per intervenir. Al treure’s la mascareta, les ulleres van sortir volant i malgrat caure des de molt alt van quedar indemnes. Oliu va felicitar el que fos el seu segon en una mostra de carinyo. Hi havia Joan Mas Cantí, Miquel Roca, Carles Cuatrecasas, qui va fer una magnífica intervenció, Martínez Rovira, Sixte Cambra, Jordi Moix, Jordi Llauradó, Tatxo Benet, David Madí i el director de Mirabaud a Barcelona, Joan Verdaguer. Per cert, aquest banquer, hores abans, havia presentat una interessant conferència amb el guru en inversions d’aquest banc suís, John Plassard. Respecte a les dones: poques, però guerreres. Poques perquè al Cercle només hi ha un 15% de sòcies. Ana Balletbó, Camí Quiroga, Silvia Alsina i Núria Cabutí van encapçalar la representació femenina mentre que Montse Pinyol va donar mostres dels seus magnífics dots oratoris.

Notícies relacionades

Jaume Guardiola es va mostrar optimista sobre Barcelona. Va argumentar que el futur està en les empreses tecnològiques, digitals o de salut, i aquestes aquí ja les hi tenim. A més, va afirmar també que cal obrir el Cercle a la nova societat civil. Aquesta que té inquietuds diferents i que ja no només la formen les famílies catalanes tradicionals. Ara els membres de la societat civil els pots trobar recollint plàstics en una platja de la Costa Brava, creant empreses sostenibles o anant a treballar amb bicicleta. Doncs això. Demà, per cert, es presenta Rosa Cañadas.

Fotos amb amor

I entre tant home, americana i corbata surto del Cercle i en una terrassa de Rambla Catalunya em trobo la sempre alegre i divertida, l’actriu i model, Clara Privat. M’explica que el seu pare, Toni Privat, ha presentat l’exposició ‘Pagesia / Bellesa’, on recull fotografies dels seus dos últims projectes. L’endemà m’acosto a la Galeria Il Mondo al carrer de Calàbria. Més de 40 fantàstiques imatges fetes amb càmera i pel·lícula analògica recullen detalls on Toni Privat ens mostra el seu interessant punt de vista de la vida i la bellesa. Val molt la pena. Tenen temps de visitar-la fins al 17 de juny.