Mesura del consistori

Barcelona presenta el programa ‘Pavello Blau’ per ordenar l’esport a l’aire lliure al litoral

  • El programa preveu invertir 26 milions per articular l’activitat física en cinc quilòmetres del front marítim

  • El pla és a llarg termini, fins al 2030, i contempla actuacions en una zona on es donen 40 modalitats esportives

Barcelona presenta el programa ‘Pavello Blau’ per ordenar l’esport a l’aire lliure al litoral

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El ‘Pavelló Blau’ és l’espai esportiu a l’aire lliure més gran de Barcelona. Així ho resumeix l’ajuntament, que aquest dimecres ha presentat un projecte amb aquesta denominació que està plantejat a anys vista, d’aquest any al 2030. Una mesura del govern de Barcelona en Comú i el PSC que pretén desenvolupar les potencialitats de l’espai del front marítim que va des del Port Vell fins al del Fòrum, i que inclou, per tant, la Nova Bocana, el Port Olímpic i totes les platges de la ciutat.

El pla ha sigut presentat a la platja del Somorrostro pel primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i el regidor d’Esports, David Escudé, amb el propòsit d’ordenar les fins a 40 activitats esportives diferents que s’hi donen. Entre altres aspectes es busca evitar la saturació que s’aprecien en algunes zones, a les quals la ciutadania acudeix de manera especialment intensa des que la pandèmia va condicionar les nostres vides, quan ràpidament va quedar clar que disposar d’espais a l’aire lliure és un luxe i alhora una cosa imprescindible. 

Aquesta ordenació es traduirà en delimitar zones determinades per a esports concrets i, segons ha precisat Escudé, preveu el pagament d’una taxa per ocupació de l’espai públic en alguns casos, com el dels grups que corren sota la direcció d’un monitor, o altres activitats similars que suposen una activitat econòmica.

Un pavelló sense parets

La denominació ‘Pavelló Blau’ està pensada per descriure el territori descrit com a això, un pavelló sense parets ni sostre, o, com ha afirmat Collboni, «que té de sostre el cel i de parets el mar i la ciutat». Aquesta mesura de govern està inclosa en el Pla Estratègic dels Espais del Litoral, vinculat amb l’economia blava que propugna el consistori.

«Som una ciutat de mar, d’esport, ambiciosa; disfrutem el litoral de la ciutat. Alguns corren, d’altres van amb bicicleta. Alguns hem pujat en un patí un dia de mala mar. No ho tornaré a fer», ha dit fent broma Collboni, que ha fet una al·lusió al començar la seva intervenció al fet que Barcelona acollirà el 2024 la Copa Amèrica. «Si la Copa Amèrica és ambició global, el ‘Pavelló Blau’ és l’escala humana».

Els Jocs de Maragall

El tinent d’alcalde ha dit que els cinc quilòmetres d’espai esportiu estan molt vinculats al teixit associatiu de la ciutat, que tant recolza la Copa Amèrica com mantenir el patí català. «Ho farem amb inversions: la previsió és invertir fins a 27 milions d’euros d’aquí al 2030 en una cosa que està en marxa, el Centre Municipal de Vela, la reforma del Port Olímpic, la creació del nou centre del Mar al moll de Marina i millores al centre esportiu de la Mar Bella», ha explicat el socialista detallant alguns dels objectius de la partida econòmica.

Collboni ha recordat la transformació de l’espai amb motiu dels Jocs Olímpics del 92, un símbol del passat del PSC a la ciutat i, de fet, l’acte d’aquest dimecres s’assemblava bastant més als d’aquells governs socialistes que a l’actual. Però, de fet, fa temps que el govern d’Ada Colau conviu amb iniciatives que el 2015 semblaven destinades a morir per aquella Barcelona que havia d’abordar el decreixement. Al final, només la pandèmia va propiciar aquest decreixement, i fa temps que el PSC defensa amb afany una ciutat que s’assembli més a la que va deixar Pasqual Maragall que a la que va postular Barcelona en Comú quan va arribar al poder fa set anys, cosa que no resulta sorprenent.

Quatre àmbits preferents

Notícies relacionades

«Avui llevem àncores per iniciar una petita revolució», ha assegurat Escudé, el titular d’Esports, que ha definit el front litoral com «un equipament més de la ciutat». «Estem maritimitzant la ciutat», ha afegit el regidor, que ha citat la reforma que va dirigir Maragall amb el pla que es presentava. Entre altres aspectes concrets, Escudé ha destacat que es potenciarà que 7.000 nens de la ciutat facin esports de vela en horari lectiu.

El pla, ha relatat Escudé, s’ha fet de la mà de 60 entitats i compta amb set projectes, 14 mesures i 28 accions. Hi haurà quatre illes d’actuació preferent: el Port Olímpic, on es remodelarà i s’ampliarà l’oferta del Centre Municipal de Vela i es construirà el Nou Centre del Mar; la Base Nàutica, un equipament situat entre la platja del Bogatell i la de la Nova Marbella; el passeig marítim de Sant Martí, on s’urbanitzarà el passeig marítim en el tram que es troba entre la platja de la Nova Mar Bella i la del Llevant, i la Plataforma Marina, espai contigu al Fòrum pendent de desenvolupar.