Pàrquing lliure

Aparcar gratis a Barcelona: 7 zones on pots estacionar sense pagar

  • El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anul·la l’ordenança municipal que regula la zona de baixes emissions de Barcelona

Aparcar gratis a Barcelona: 7 zones on pots estacionar sense pagar

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La transformació del carrer de Pi i Margall en un eix verd que unirà els districtes de Gràcia i Horta-Guinardó, amb menys espai per al vehicle privat i més protagonisme per al vianant, la vegetació i la mobilitat sostenible, arrencarà el mes de juny.

Amb l’actuació, aquest carrer es convertirà en un «corredor verd» que culminarà la connexió entre el parc de la Ciutadella, el passeig de Sant Joan, la plaça de Joanic i el parc de les Aigües, i arribarà així fins a la muntanya de Collserola.

La reforma de Pi i Margall respon al nou model de ‘carrer del segle XXI’ que s’està aplicant en grans eixos de la ciutat, com l’avinguda de la Meridiana, la Diagonal o la Via Laietana, un model de transformació dels carrers de la ciutat que posa els vianants al centre, estimularan el comerç de proximitat i reduiran la contaminació i el soroll. Però que també suprimirà zones d’aparcament al carrer, ja siguin verds/blanques –per a residents–, de càrrega i descàrrega –grogues– o blaves –d’estacionament–.

Des de principis de segle, l’oferta d’aparcament de turismes a la calçada s’ha reduït un 32,4% en les primeres dues dècades, percentatge que escala fins al 44% si s’agafa com a referència l’any amb més places (2004).

Notícies relacionades

Però el que és gairebé un miracle és estacionar de forma gratuïta als carrers de la capital, ja que cada vegada s’hi redueix més la xifra de places.

De moment, hi ha set zones on es pot aparcar de forma gratuïta a la capital catalana: Montjuïc, a prop de les platges, La Maquinista, la Sagrera, Guinardó-Vall d’Hebron, Pedralbes i la Zona Universitària.

Montjuïc

La muntanya de Montjuïc, que està plena de parcs i jardins, museus, centres culturals i instal·lacions esportives, no té àrees de limitació horària d’aparcament –és a dir, és gratuït aparcar-hi, així com als carrers veïns al Poble-sec, com el carrer de Lleida, el carrer de Mèxic i el passeig de la Zona Franca. A més, el MNAC disposa d’un aparcament gratuït a l’aire lliure.

A prop de les platges

A l’avinguda del Litoral, molt a prop del Fòrum i enganxat a la platja, hi havia un ampli pàrquing exterior gratuït que ara està tancat per construir-hi un parc. Però al carrer de Llull número 358 hi ha un altre ampli solar on encara es pot aparcar gratis. També a prop del Port Olímpic, als carrers veïns a la presó de dones de Wad Ras, queden encara zones blanques d’aparcament gratuït.

Westfield La Maquinista

El centre comercial del barri del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu, disposa de dues plantes subterrànies de pàrquing i una d’exterior on es pot aparcar sense pagar ni un euro i sense límit de temps.

La Sagrera

Al sud de la zona del centre comercial de Westfield La Maquinista es troba el barri de la Sagrera, una zona similar a la de Bon Pastor on també hi ha places d’aparcament al carrer.

Guinardó-Vall d’Hebron

El passeig de la Vall d’Hebron, al costat mar, hi ha places gratuïtes per aparcar. No obstant, la zona muntanya, que fins fa poc també disposava d’aparcament gratuït, ja hi ha estacionament regulat per a residents. A Horta-Guinardó, un dels districtes més afectats per la nova àrea verda, es pot trobar aparcament sense cost als voltants del velòdrom. També al recinte Mundet, situat a prop d’aquest.

Zona Universitària

Situada a l’entrada est de Barcelona, a un costat i un altre de l’avinguda de la Diagonal i al voltant del Palau Reial, és la zona a la qual s’accedeix si s’entra a Barcelona per l’autopista A-2. A prop del tanatori de les Corts hi ha un solar d’aparcament gratuït, així com als carrers veïns. No obstant, la proximitat de les facultats i el Camp Nou fan que sigui complicat trobar pàrquings lliures de pagament.

Pedralbes

Situada a prop de la Zona Universitària, la zona residencial més exclusiva de Barcelona encara compta amb multitud de places de pàrquing gratuït tant a la seva avinguda principal (l’avinguda de Pedralbes) com als carrers que la tallen i als voltants del monestir de Pedralbes.