Nova cita

Milers d’universitaris nord-americans arriben a Barcelona de festa

  • Els assistents a l’Abroadfest rellevaran els congressistes del Mobile per assistir a quatre dies de festival nocturn a la ciutat

  • És una de les trobades internacionals més grans d’estudiants, que per novena vegada venen a passar les seves vacances semestrals

Milers d’universitaris nord-americans arriben a Barcelona de festa
2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’atzar del calendari ha volgut que la mateixa setmana Barcelona sigui escenari de dos esdeveniments internacionals molt dispars però que tornen a col·locar la ciutat en el punt de mira. Com ja va passar fa alguns anys, l’exèrcit de delegats del Mobile marxarà just quan ja hagin aterrat diversos milers d’universitaris nord-americans disposats a celebrar intensament les seves vacances semestrals en el singular Abroadfest, que per novena edició converteix la capital catalana en la seva seu europea. Les corbates conviuran un parell de nits a la ciutat amb el desplegament juvenil (de 19 a 24 anys), que ja ha esgotat les entrades per a tres de les quatre nits del festival.

L’Abroadfest va ser inventat per antics estudiants amb ganes de celebrar l’equador de curs. Té la seva versió original a Miami, i a ultramar prioritza el clima i l’ambient mediterrani de Barcelona. Durant anys ha arrelat fins a comptabilitzar uns 10.000 participants nord-americans (en un 90%) arribats de diversos països europeus on realitzen els seus Erasmus o formació a l’estranger. La xifra final de viatgers és gairebé impossible de quantificar perquè moltes vegades aprofiten aquest descans per reunir-se a la metròpoli catalana amb les seves famílies, o fins i tot arriben amb companys de curs d’universitats de tot el vell continent.

El seu rastre local és fàcil de seguir: a les terrasses i restaurants de tot el litoral, en rutes de bars i tapes per Ciutat Vella i l’Eixample, i a les discoteques locals. No obstant, se’ls pressuposa un nivell cultural i adquisitiu alt (com per estudiar a l’estranger) que implica un notori impacte econòmic. Els organitzadors van estimar 22 milions d’euros en una de les últimes edicions prepandèmia. Robert Massanet, al timó del muntatge, remarca que més enllà d’anar de festa el festival ha promogut sempre una immersió «a la ciutat, la seva cultura i gastronomia», amb propostes i experiències que moltes vegades integren els seus familiars, relata. La despesa per persona i dia, fora de la programació del festival, és d’entre 200 i 300 euros, segons les seves dades. A les nits, molts elegeixen els privats més cars dels clubs.

Cultura i gastronomia de dia

Notícies relacionades

La web de l’organització promocionava aquesta experiència global en edicions anteriors, tot i que aquesta vegada l’esdeveniment s’ha orquestrat en només tres setmanes, una vegada va reobrir l’oci nocturn. «A tots els inscrits els hem facilitat directament informació sanitària, d’allotjament, espais culturals i restaurants», afegeix, en plena contrarellotge per rebre els participants, que han començat a arribar aquest dilluns, però majoritàriament ho faran dimecres, quan muntarà el dispositiu de recepció a la sala Sutton. Allà se celebrarà una ‘preparty’ aquella nit.

En aquesta ocasió, els hotels recomanats i que triaran molts assistents seran el W, l’Hilton Diagonal i el Melià Sarrià, a més de molts apartaments d’Airbnb. Les poques entrades que queden són per al Sant Jordi Club, dijous, mentre que ja s’ha penjat el ple per a divendres (mateix espai, fins a mitjanit, per a 4.000 persones) i dissabte (Shöko). El cartell inclou Tchami, Sam Blacky, Malaa, Acraze, Meduza, R3hab i Nicky Romero, entre d’altres, remarquen. I el repte serà que la diversió transcorri amb civisme, després de molts mesos de calma.