Medi ambient

Així funcionen els nous contenidors intel·ligents de Sant Andreu

Barcelona estrena els primers dipòsits personalitzats, que permetran pagar menys en la taxa de residus. S’obren amb un clauer i es poden utilitzar durant tot el dia

Així funcionen els nous contenidors intel·ligents de Sant Andreu

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dilluns els nous contenidors intel·ligents destinats a recollir les escombraries orgàniques generades al nucli antic de Sant Andreu, primer lloc de la ciutat on s’han instal·lat dins el progressiu desplegament de la recollida de residus porta a porta. El consistori va anunciar a l’octubre canvis en el sistema després de cinc mesos de queixes per parts de molts veïns i de l’oposició. Les escombraries orgàniques ja no es treuen al carrer, sinó que van a parar a les bústies que disposen els edificis de menys de 20 vivendes o els contenidors automàtics. Ja són 15. I funcionen així.

Des d’aquest dilluns i fins al 29 de gener s’han habilitat dos punts d’informació i entrega de clauers: a la plaça de les Palmeres (dilluns, dimecres i divendres, de 15 a 20 hores, i dimarts, dijous i dissabtes de 10 a 15 hores) i l’oficina del porta a porta de l’Espai Josep Bota, situat al recinte Fabra i Coats (de dilluns a dissabte, de 9 a 14 hores, i dimarts i dijous també de 17 a 20 hores).

Beneficis fiscals

Notícies relacionades

El clauer conté la informació de cada ciutadà, de manera que el sistema sabrà qui està dipositant els residus. No s’analitzarà el contingut de les bosses, però el consistori coneixerà d’aquesta manera la quantitat de vegades que una llar utilitza el contenidor intel·ligent. Si se superen les 40 entregues anuals, aquesta família es podrà acollir a una reducció del 30% de la taxa de residus. Afegit al 14% de bonificació per l’ús dels punts verds, el cost d’aquest impost es pot reduir a la meitat que es pagava fins ara. Per obrir el contenidor n’hi ha prou d’acostar el clauer al lector. La porta es desmagnetitza i la tapa es pot aixecar sense problema accionant el pedal o la manyopla de tota la vida.

A diferència del porta a porta, els veïns de Sant Andreu poden baixar les escombraries orgàniques a qualsevol hora del dia, però es recomana fer-ho entre les 20 i les 22 hores. No es poden dipositar bolquers ni productes d’higiene femenina, articles per als quals hi ha unes bústies especials que també s’obren amb un clauer que té el mateix mecanisme. El paper, el cartró i les escombraries no reciclables mantenen el seu funcionament i calendari marcat des del juny de l’any passat. El mateix passa amb el vidre, que s’ha de reciclar als contenidors verds.