GESTIÓ DE RESIDUS

Barcelona s’afanya a millorar la recollida porta per porta abans d’estendre-la per Sant Andreu

Esquerra censura «la mala gestió» del sistema per part del govern de Colau i reclama aturar la segona fase fins que es resolguin les «deficiències»

Barcelona s’afanya a millorar la recollida porta per porta abans d’estendre-la per Sant Andreu

Laura Guerrero

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Passa en política, i més encara en l’espectre local, que molts projectes sovint es critiquen més pel ‘com’ que pel ‘què’. És una manera de marcar terreny i distàncies, perquè l’oposició està per fiscalitzar; i més encara si, com és el cas, vas guanyar les eleccions però et van arrabassar el ceptre en l’últim sospir. ERC ha reclamat aquest dilluns al govern d’Ada Colau que ajorni la segona fase de la recollida porta per porta d’escombraries a Sant Andreu fins que se solucionin tots els problemes i carències que, segons el seu parer, i també segons han denunciat molts afectats, han quedat de manifest durant la implementació de la primera fase. Demanen que se solucionin aspectes pendents, com l’ajust dels horaris, l’increment de la neteja i el diàleg amb els veïns.

Ernest Maragall, president del grup municipal d’Esquerra ha sigut molt clar en el seu diagnòstic de la situació: «No s’està fent bé, el govern ha de rectificar». El líder independentista ha deixat clar que la seva formació està a favor d’aquest sistema de recollida de residus que es va estrenar el febrer del 2018 al nucli antic de Sarrià, però ha deixat clar que, al seu parer, la gestió del sistema a Sant Andreu, on va començar a aplicar-se el maig passat, és molt millorable. En concret, ha fet referència al que ja van reclamar en comissió municipal el mes de juny passat, això és, ajustar el servei de retirada als horaris de comerç i restauració, implantar cistells comunitaris, incrementar els recursos destinats a neteja i control de plagues, millores en l’accessibilitat i eliminar el soroll causat pels camions a la nit. Aquestes propostes van ser, de fet, aprovades per la comissió, però per molt que passessin el tall dels regidors, no són vinculants.

Calendari fixat

Un portaveu del consistori assegura, no obstant, que totes les mesures anunciades i acordades «ja s’estan treballant i s’està en via que es posin en marxa». L’objectiu, prossegueix la mateixa veu, és que totes estiguin en funcionament abans del 18 d’octubre, que és quan arrenca la segona fase de la recollida porta per porta a Sant Andreu, amb la incorporació de prop de 6.000 vivendes, que s’uniran a les 5.500 que ja fan el mateix des de finals de maig. El que sí que ha començat aquest setembre és la campanya informativa a residents, restauradors i comerciants, de cara que el sistema s’estreni el 18 d’octubre com estava previst. Entre les millores del procés d’implementació hi ha la instal·lació de bústies col·lectives per a bolquers. Als carrers de la fase 1 seran operatius el 27 de setembre, mentre que la fase 2 ja naixerà amb el sistema de sèrie. En total, s’hi instal·laran 17 punts d’entrega.

Notícies relacionades

Sobre les deficiències en matèria d’accessibilitat, l’ajuntament informa que s’han detectat 124 finques (d’un total de 260) que requerien millores a la façana per la presència de cubells a les voreres. En 61 casos ja s’ha informat durant el mes de juliol dels nous punts d’aportació dels residus, mentre que a la resta (63), l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat està estudiant possibles solucions. L’objectiu és que la fase 2 s’inauguri amb tot resolt. Per abordar el problema de l’horari comercial, el consistori explica que s’ha creat una comissió amb les associacions de botiguers i que l’horari s’ha flexibilitzat. I sobre el diàleg amb els veïns, l’ajuntament argumenta que la campanya informativa ha passat de tres a cinc setmanes i que hi ha previstes 81 reunions presencials amb els implicats (en grups de màxim 10 persones) per mirar de resoldre tots els dubtes sobre aquest nou sistema de recollida de residus.

El porta per porta és una de les mesures amb què el consistori espera complir els requisits europeus de reciclatge. La ciutat amb prou feines arriba al 37% de recollida selectiva i abans del 2025 la UE obliga a arribar al 50%.