Els antics ocellaires de la Rambla de Barcelona, a un pas del desnonament aquest febrer

El col·lectiu continua defensant que les llicències són vigents i reclama a l’Ajuntament diàleg i una solució negociada

Els antics ocellaires de la Rambla de Barcelona, a un pas del desnonament aquest febrer

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
ACN

Els antics ocellaires de la Rambla de Barcelona van rebre a finals de gener una notificació que els informava que el seu desnonament es produirà en el termini d’un mes. Això els situaria a la setmana vinent, aproximadament, ja que en la notificació no hi consta una data exacta, segons han explicat a l’ACN des dels Antics Ocellaires de la Rambla. El portaveu del col·lectiu i paradista majoritari de les antigues ocelleries, Javier Cuenca, continua defensant que les llicències són vigents i reclama a l’Ajuntament de Barcelona diàleg «real» i una solució negociada.

Els ocellaires han presentat recurs d’alçada contra aquesta notificació i han demanat la mediació judicial en el conflicte. Recorden, a més, que es va presentar un segon contenciós pendent de resolució. Per això, demanen a l’alcaldessa, Ada Colau, que s’avingui a dialogar i negociar abans de prendre cap decisió, més encara quan defensen que no s’ha resolt el conflicte judicial.

En aquest sentit, ha apuntat que la Sindicatura de Greuges de Barcelona també va instar el consistori a dialogar. Cuenca explica que després d’això se’ls va convocar una vegada per demanar què voldria cada paradista per anar-se’n de la Rambla. Ha afegit, no obstant, que des d’aleshores, l’única resposta que han rebut és la notificació del desnonament.

El treball de 100 famílies

Cuenca insisteix a defensar que les llicències no van caducar l’any passat i apunta que la pressa a desnonar-los només s’entén per una «estratègia de pressió». A més, explica que l’afectació de la remodelació de la Rambla no arribaria al tram on són els antics ocellaires fins al 2029, per la qual cosa tampoc entén la pressa perquè se’n vagin.

Finalment, afirma que si finalment han de marxar de la Rambla que sigui «de mutu acord». En el seu cas, assegura que no vol anar-se’n de les parades que té, on ja treballava el seu avi, però afirma que tampoc vol un desnonament i recorda que el que està en joc és el treball de 100 famílies. Motiu pel qual apunta a la possibilitat d’arribar a acords i estudiar altres opcions, com el trasllat de les parades a mercats, per exemple.

L’ajuntament defensa l’extinció de les llicències

El 14 de juny del 2021 una resolució del consistori va declarar l’extinció de les concessions que ostenten els antics ocellaires. Segons l’esmentada resolució, l’ajuntament defensa que el termini de 50 anys de durada màxima de les concessions ha expirat perquè es van atorgar el 1971 i, per tant, té dret a clausurar i enderrocar les parades de l’antic Mercat dels Ocells que hi ha a la Rambla dels Estudis des de finals del segle XIX. L’ajuntament també s’acull al nou pla especial d’ordenació de la Rambla, que no contempla la permanència dels 11 punts de venda que regenten els antics ocellaires.

Notícies relacionades

Segons fonts municipals, la desaparició de les 11 parades dels antics ocellaires de la Rambla «respon a l’interès general» i és una decisió presa fa temps. El 2016 es va aprovar definitivament el Pla Especial d’Ordenació de la Rambla de Barcelona, que incloïa el tipus de quioscos que hi podia haver en el futur, que eren els de flors, els de premsa i el Museu de Cera i els de l’ONCE. Aquell document no contemplava ja els quioscos dels antics ocellaires i, per tant, havien de desaparèixer de l’emblemàtic passeig perquè la seva presència és incompatible amb la nova ordenació proposada. Les posteriors aprovacions de l’avantprojecte i el projecte executiu han avançat en aquesta línia. Urbanísticament, la desaparició dels quioscos dels antics ocellaires suposarà un alliberament de l’espai i el seu esponjament per guanyar-lo per als vianants.

A més, les mateixes fonts recorden que l’activitat que fan actualment contravé el text refós de l’ordenança municipal de Mercats de Barcelona, el pla especial d’usos del districte de Ciutat Vella, el pla especial d’ordenació dels establiments comercials destinats a la venda d’articles de record o souvenirs a la ciutat de Barcelona i també suposa infraccions procedimentals diverses. Des d’un primer moment s’ha intentat una sortida negociada i pactada d’aquesta situació, però no ha sigut possible, segons el consistori.