Zona en transformació

La restauració del Port Olímpic perd Moncho’s i alerta sobre la seva situació

  • Tenen una pròrroga a precari fins que es renovi el moll de Gregal, però els efectes de la pandèmia, la primera fase de les obres i els dubtes sobre les noves condicions amenacen la seva continuïtat

La restauració del Port Olímpic perd Moncho’s i alerta sobre la seva situació

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El Port Olímpic nascut a l’empara dels Jocs Olímpics del 92 està a punt de submergir-se en una espiral d’obres per convertir-se en un port més ciutadà i adequat a les noves prioritats de Barcelona. Però mentre els futurs dic d’abric i moll de Mestral començaran a prendre forma durant la primavera, els restauradors del tram del moll de Gregal tenen davant un any amb vista a les excavadores i la pols i moltes incerteses encara sobre el seu futur. Als durs efectes de la pandèmia en els negocis i la gairebé desaparició del turisme se suma l’efecte que puguin tenir les obres i la tensa espera fins que es publiquin les condicions del concurs per a les noves concessions de restauració, de cara que aquests operadors reeditin els seus contractes, o bé n’entrin d’altres en escena. Un panorama que ja ha fet que de moment deixin la zona els tres negocis que allà tenia el Grup Moncho’s, que sumen 1.500 metres quadrats deserts.

La transformació d’aquesta infraestructura olímpica s’ha convertit en una de les obres estrella de l’actual mandat municipal, sobre les quals l’ajuntament ha anat desgranant dades els últims tres anys. No obstant, de la zona de Gregal només se sap que els restaurants actuals seran història a partir de finals de setembre del 2023, i al seu lloc es construiran nous locals amb el mateix ús. L’ajuntament obrirà un concurs per als nous espais, però encara no n’han transcendit els criteris, que determinaran que els negocis en actiu aguantin o llancin ja la tovallola. Alfons Herrero, president de l’associació ABROPORT i propietari d’El Cangrejo Loco, explica a aquest diari que els vuit operadors del moll resisteixen «amb una gran angoixa».

Tots ells van acordar ja el 2019 una pròrroga dels seus contractes per poder mantenir l’activitat fins que comencés la segona fase d’obres, que afectarà els seus espais. El que ningú sabia llavors és que el coronavirus colpejaria de ple els negocis, tant pels tancaments temporals i restriccions, com per la posterior crisi turística que castiga la zona. Així, en els dies feiners la clientela està en mínims, tot i que s’anima els caps de setmana amb públic local, relata. «Aquest gener està sent el pitjor de la història. Estem aguantant fins a saber què passarà i quin projecte hi ha», prossegueix. Els negocis i les seves grans terrasses sumen centenars de llocs de treball.

Des que el 2018 es van anunciar els plans municipals per al Port Olímpic –una vegada que es va traspassar la seva gestió al municipi–, el consistori ha reiterat que l’activitat gastronòmica continuarà, i que els actuals operadors serien tinguts en compte en la nova etapa. Però la covid ha alterat el calendari. Segons expliquen fonts municipals a aquest diari, «la futura licitació dels locals de restauració està en un fase inicial de redacció». Remarquen que «en tot cas, es basa en els criteris de contractació pública i lliure concurrència que asseguren la igualtat de condicions en els concursos». Aquesta s’obrirà quan «es tingui el projecte redactat i aprovat perquè és on es definiran els espais», afegeix la mateixa font. És a dir, d’aquí a diversos mesos.

Compte enrere

En aquest escenari, i malgrat els ajustos econòmics en les pròrrogues firmades amb B:SM (Barcelona de Serveis Municipals) per a aquesta etapa transitòria, els restauradors temen no sobreviure a la caiguda d’afluència i a la primera fase d’obres, a uns metres dels seus negocis. Els primers treballs apunten als accessos, situats molt a prop. Però també conviuran amb les intervencions per millorar el dic d’abric, la reurbanització i l’adequació dels locals del moll de Mestral, on fins fa uns mesos van esllanguir nombrosos locals d’oci nocturn ja liquidats.

Ara, l’oferta culinària de la zona ha canviat des d’aquesta mateixa setmana amb el tancament de tres establiments del grup Moncho’s (El Tinglado de Moncho’s, Genís Pizza i l’hamburgueseria Vitaminas), que manté una altra dotzena de negocis a la ciutat. Fonts del grup expliquen que en el seu comiat del Port Olímpic han confluït un cúmul de circumstàncies que inclouen des dels efectes econòmics de la pandèmia fins al complex període d’obres que afronta la zona, els dubtes sobre com s’atorgaran els nous contractes i fins i tot alguns problemes amb la mida de la seva terrassa. No obstant, podrien optar a una nova concessió quan es renovi la zona.

Notícies relacionades

En aquest sentit, l’ajuntament emfatitza que des de l’acabament de la concessió pública dels locals de restauració l’abril del 2020, «els establiments tenen contractes a precari de continuïtat amb les mateixes condicions d’ocupació fins a l’inici de les obres del moll de Gregal. Aquesta situació singular fa que no sigui possible alterar les condicions d’ocupació».

Des del Gremi de Restauració de Barcelona, que va liderar la negociació i representa els interessos del col·lectiu, el seu director, Roger Pallarols, destaca que el plec de condicions ja hauria sortit si no fos per la pandèmia i que «la filosofia de l’acord sempre va ser resoldre el futur incert dels operadors, agreujat per la conjuntura i que estan sostenint grans plantilles «sense certeses», que en posen en joc la «continuïtat». La patronal reivindica que el concurs «prioritzi l’experiència a la zona» i obligui a subrogar els treballadors.

Calendari previst