POLÍTICA MUNICIPAL DE VIVENDA

Barcelona ha comprat 13 finques senceres amb gairebé 400 pisos aquest 2021

  • Colau ha invertit en aquestes operacions prop de 60 milions, «amb preus de compravenda inferiors a les mitjanes del preu de mercat d’entre el 18 i el 39%», afirmen fonts municipals

  • L’objectiu d’adquirir blocs sencers és ampliar el parc públic de lloguer assequible «alhora que s’aturen processos especulatius en llocs especialment tensats, com Gràcia»

2
Es llegeix en minuts

La regidora de Vivienda de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, aquest dijous ha fet balanç d’un any que tanca, ha assegurat, amb un «rècord històric d’adquisició de vivendes per ampliar el parc públic de lloguer i aturar processos especulatius». Segons ha explicat Martín, durant el 2021 l’ajuntament ha comprat 13 finques senceres que, sumant 13 pisos individuals més, signifiquen 382 vivendes. «És a dir, un lloguer públic per a prop de 1.000 persones», afirma orgullosa. Els immobles, a més, «es distribueixen a tota la ciutat, però especialment les finques senceres es concentren en zones especialment tensades com són l’Eixample o Gràcia», diu l’edil.

El consistori barceloní ha invertit en aquestes operacions prop de 60 milions, «amb preus de compravenda inferiors a les mitjanes del preu de mercat d’entre el 18 i el 39%» segons precisen fonts municipals. «L’exercici del dret de tempteig i retracte permet intervenir en compravendes del mercat privat per evitar l’especulació immobiliària, assegurar la permanència dels veïns que ja hi residien i destinar les vivendes buides al lloguer social i assequible», afirma Martín sobre l’estratègia.

Funció ‘antigentrificadora’

La regidora de Vivienda també ha presumit de tancar l’any amb un altre rècord a l’ampliació del parc de vivenda pública de lloguer, el de la construcció de promocions d’obra nova, tot i que ha volgut posar el focus en les adquisicions de les vivendes ja existents pel paper ‘antigentrificador’ que juguen aquestes compres.

Martín detalla que amb les vivendes adquirides aquest 2021, s’ha assegurat el lloguer públic per a 312 famílies, ja sigui a la mateixa vivenda o en una altra, en cas de grans rehabilitacions i redistribució del nombre de vivendes de la finca. Així mateix, s’han guanyat 77 vivendes buides que es podran adjudicar a famílies amb necessitats de lloguer social o assequible.

En total, des de l’any 2015 –any en què Barcelona en Comú va arribar a l’alcaldia–, l’Ajuntament de Barcelona ha ampliat el parc públic a través de compres a 1.228 vivendes, amb una inversió acumulada de 129 milions d’euros. Aquestes vivendes es distribueixen territorialment a Nou Barris (391), Sants-Montjuïc (239), Ciutat Vella (158), Horta-Guinardó (107), L’Eixample (144), Sant Andreu (70), Sant Martí (62) , les Corts (34) i Gràcia (23).

Deute pendent a Torre Baró

Notícies relacionades

Aquest 2021 l’ajuntament ha intensificat la compra de vivendes en barris cèntrics, on la disponibilitat de terra per construir és escassa, cosa que ha passat especialment a l’Eixample i, en menys mesura però de forma significativa, a la Vila de Gràcia, un barri especialment dens i amb poca presència de vivenda pública. A més, en aquest 2021 també destaca la incorporació al parc municipal de la promoció de quatre edificis de Torre Baró pertanyent a Regesa, de l’antic Consell Comarcal del Barcelonès.

La regidora Lucía Martín també ha apuntat a les mateixes declaracions a la premsa que l’any que ve la seva intenció és invertir una xifra similar a la d’aquest 2021 en aquesta estratègia (60 milions d’euros més) i ha remarcat que aquesta és una política clau per ampliar el parc abans d’insistir a assenyalar la Generalitat. «Nosaltres hem fet un esforç brutal, però és important que no estiguem soles en aquesta tasca. No ens cansarem de recordar que la Generalitat és la que té les competències en matèria de vivenda», ha dit.