Comissió d’Urbanisme

ERC denuncia que Colau consolidarà 1.400 terrasses permeses per la pandèmia

  • Els republicans reclamen retirar de l’ordre del dia la modificació de l’ordenança i retardar el debat fins que conclogui l’«excepcionalitat» sanitària

  • El grup considera que un establiment que hagi guanyat taules a la calçada ha de renunciar al mateix espai a la part que ocupi de la vorera

ERC denuncia que Colau consolidarà 1.400 terrasses permeses per la pandèmia

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El grup municipal d’ERC ha denunciat aquest dilluns que el govern d’Ada Colau té intenció de «consolidar 1.400 terrasses» que Barcelona va guanyar en el context de la pandèmia de la covid. Terrasses que van ser permeses de forma excepcional per ajudar el sector de la restauració, un dels més afectats per l’aturada econòmica, a iniciar la seva recuperació.

Segons el portaveu del grup, el regidor Jordi Coronas, ERC no recolzarà la modificació de l’ordenança de terrasses, que es votarà demà a la Comissió d’Urbanisme, perquè considera que no hi ha cap motiu per fer-ho ara, «quan l’excepcionalitat no s’ha acabat» i perquè creu que la proposta «trenca el consens. Un consens que tant va costar aconseguir». ERC demanarà que el punt es retiri de l’ordre del dia i es deixi per més endavant.

Vorera i calçada

Però el motiu concret del rebuig afecta sobretot la mesura més rellevant que, sempre segons Esquerra, proposa el govern de Barcelona en Comú i el PSC: consolidar les terrasses guanyades a l’asfalt com una mesura excepcional.

Coronas ha remarcat que tant el seu grup com la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) reclamen que en els casos en què un establiment vegi consolidat l’espai que se li ha permès ocupar a la calçada, ha de prescindir de les taules equivalents que tingui a la vorera, amb l’objectiu que l’espai pres al vehicle privat sigui per al vianant i no per als bars i restaurants.

Consens trencat

«La proposta de modificació trenca el consens del 2018, al qual tant va costar arribar després de l’anomenada guerra de les terrasses. Es porta a votació sense convocar abans la comissió tècnica i sense diàleg. I es fa quan no toca, perquè seguim en l’excepcionalitat», ha precisat.

El regidor ha acusat Barcelona de fer «un gir de 180 graus en aquest tema: «Ja sabem quin és el model de ciutat de Jaume Collboni, que no és el nostre i crèiem que tampoc era el dels comuns. Estàvem absolutament d’acord amb les mesures excepcionals per superar moments difícils, però no creiem oportú convertir en estructural el que s’ha fet de forma excepcional».

El cas d’Enric Granados

Coronas ha al·ludit a l’excessiva ocupació de terrasses en alguns carrers, i ha esmentat com a emblema d’aquesta situació el d’Enric Granados: «Allà hi ha tants restaurants com edificis en menys d’un quilòmetre de carrers. Hi ha operadors que se salten les normes i obstrueixen el pas. Els veïns d’Enric Granados tenen negat el dret al descans. I alguns bars passen a ser bars musicals sense llicència a la nit. El primer que cal fer és posar ordre».

Notícies relacionades

Setmanes enrere, aquest diari va passejar per la via amb el regidor de l’Eixample, Pau González, que va resumir la situació amb aquesta frase: «A Enric Granados, un esquirol podria saltar de terrassa en terrassa de bar».

«Model de barra lliure»

«Nosaltres portem la proposta de retirar la modificació de l’ordenança de l’ordre del dia. Considerem que no és el moment. I demanem que es garanteixin inspeccions del nombre de taules». Coronas ha considerat a més que la consolidació «no és una bona mesura per als restauradors, perquè acabarà portant a un increment dels preus, i això farà que els negocis familiars hagin d’acabar marxant i acabin funcionant a la ciutat quatre o cinc operadors. És un model de barra lliure que no és el d’ERC, i això ho hem compartit amb la FAVB. Si això s’aprova, serà amb els grups de la dreta», ha conclòs Coronas.