Decoració nadalenca

El no pessebre de Sant Jaume: figures de llum en façanes de Laietana a la Rambla

  • Les peces estaran fixades als balcons de Jaume I i Ferran; un bou decorarà l’ajuntament i una mula la Generalitat

  • El pressupost és de 200.000 euros, dels quals el Govern català, que col·labora per primera vegada en la decoració, en pagarà 22.000

El no pessebre de Sant Jaume: figures de llum en façanes de Laietana a la Rambla

Ajuntament de Barcelona

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Es compleixen 60 anys des que la plaça de Sant Jaume va començar a acollir un pessebre nadalenc. N’hi ha hagut de tradicionals i de més moderns: sempre generen queixes d’un o altre sector. I per celebrar l’aniversari la solució és rupturista: no hi haurà pessebre a la plaça de Sant Jaume, en el sentit que no hi haurà una instal·lació sencera només a la plaça.

Es col·locarà un total de 51 figures il·luminades als balcons, des de la plaça de l’Àngel, tocant a Via Laietana, fins a la Rambla, passant pels carrers de Jaume I i de Ferran, i també per Sant Jaume, on dues figures emblemàtiques del pessebre regnaran a les façanes de les principals seus del poder polític a la ciutat.

En la de l’ajuntament hi haurà un bou, en la del palau que acull el Govern català, una mula. «La negociació ha sigut llarga», ha dit fent broma el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, sobre l’elecció de quin animal anava a cada edifici. Divendres s’il·luminarà el que ja estigui col·locat –el mal temps ha retardat l’operació– i entre dilluns i dimarts estarà tot disposat.

51 figures

Martí i l’autor de la instal·lació, l’arquitecte Jordi Darder, han presentat aquest dimarts la proposta: el 2021, després que l’any passat no hi hagués pessebre per la pandèmia, la plaça que allotja les principals de la ciutat i els seus carrers serà el centre, però no l’únic espai del no pessebre, una intervenció artística amb figures lluminoses, 51 en total, que estaran ubicades en altura, als balcons. De les figures, 26 són noves i 25 formaven part del pessebre del 2017, també obra de Darder: estaven suspeses sobre suports.

A més, hi haurà 23 pessebres en baixos de comerços i entitats al llarg dels 500 metres que hi ha de punta a punta del que Martí ha descrit com «un pessebre estès» o «pessebre de pessebres». Darder ha precisat les distàncies: 300 metres de Ferran, 150 metres de Jaume I i la resta, els de la plaça.

El pessebre de pessebres té un pressupost de 200.000 euros, dels quals la Generalitat n’abonarà 22.000, segons ha precisat Martí, que ha remarcat que és la primera vegada que el Govern català col·labora en la decoració nadalenca de la plaça. Darder ha explicat que animals i humans es repartiran el recorregut. A Sant Jaume tindran representació tota mena d’animals: «Gossos, gats, ratolins». I un altre col·lectiu habitual als pessebres, el dels oficis, quedarà per a Jaume I i Ferran: «Hem volgut que els personatges humans fossin secundaris».

Naixement clandestí

Notícies relacionades

«El pessebrisme va més enllà de les coses que alguns qualificarien de ràncies. Entenc el pessebre com un reflex del que som. Com la pertinença a un engranatge natural. Un bon pessebre és el retrat d’una societat sana», ha declarat Darder, que ha explicat que la mula es va adjudicar a la Generalitat per la seva connotació femenina i el bou a l’ajuntament per la masculina. Entre els 23 pessebres dels baixos hi haurà caganer i, ha remarcat Darder, un naixement: «No hi pot haver un pessebre que no tingui naixement». I ha jugat amb el misteri: «Serà en un portal humil i us convido a trobar-lo».

«Estem assistint a un canvi de format. Es podrà anar per dins del pessebre», ha destacat Martí, que ha confiat que la proposta porti els barcelonins a baixar al centre de la ciutat a visitar-la. Barcelona també ofereix els habituals pessebres tradicionals, un de situat al verger del Museu Marès i l’altre al monestir de Pedralbes.