Cornellà Creació Fòrum

Manuela Carmena: «Conec molt pocs polítics que estiguin oberts al contacte amb els ciutadans»

  • L’exalcaldessa de Madrid participa aquest divendres en el Cornellà Creació Fòrum, en què debatrà sobre la gestió local amb Ana Berenguer, cap d’Anàlisi i Polítiques Públiques del Gabinet de Presidència del País Valencià

Manuela Carmena: «Conec molt pocs polítics que estiguin oberts al contacte amb els ciutadans»

Laura

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Tots els alcaldes afirmen que la seva tasca és la més pròxima a la ciutadania. ¿Influeix saber que els veïns solen demanar més resultats a un ajuntament que a un govern autonòmic o central?

Jo crec que això depèn molt de l’estil de l’alcalde. Conec alcaldes que no es posen al telèfon, que es passen tot el dia al cotxe. Tant els alcaldes, com els ministres, com en el cas del president del Govern, depèn moltíssim del tarannà i la personalitat, més que de l’etiqueta i el discurs polític. Conec molt pocs polítics que estiguin gaire oberts al contacte amb els ciutadans. En general estan molt tancats. Jo donava el mòbil a tothom.

¿Creu que s’hauria de reformar el sistema de finançament municipal?

Soc bastant partidària que els ajuntaments grans puguin tenir iniciativa per organitzar l’estructura impositiva i generar els recursos que necessiten. Però això s’ha de combinar, és clar, que des de l’Estat estigui assegurada una planificació econòmica que permeti a tota mena d’ajuntaments, petits o grans, tenir el que és substancial. M’inclinaria per tenir més llibertat per portar a terme una política impositiva pròpia.

«Soc bastant partidària que els ajuntaments grans puguin tenir iniciativa per organitzar l’estructura impositiva i generar els recursos que necessiten»

¿És fàcil governar per als veïns que no han votat l’alcalde?

Sí, no vaig tenir problema en aquest sentit. Vaig tenir clar des del primer moment que una cosa és el programa electoral i una altra el de govern, que es nodreix de les estratègies, els objectius i les línies del programa electoral però que ha d’incorporar qui no t’ha votat. Si no, no hi ha manera de fer una cosa eficient.

¿Costa de vegades prendre decisions que convenen al municipi però no al partit de l’alcalde?

Jo he sigut independent des del dia zero. No responia a cap disciplina de partit perquè no estava en cap. No vaig tenir aquesta mena de limitacions. Sí que vaig haver de procurar que hi hagués una entesa en un grup en què hi havia regidors integrats a partits. He vist polítics prendre una decisió pel que diu el partit i sobre tot el que diu el partit per guanyar unes eleccions. He vist gent dir: «Això que ha dit l’oposició estaria bé, però no recolzarem l’oposició».

¿Quina és la qüestió més sensible per a un alcalde: la seguretat, la neteja, l’estat de l’economia?

Doncs un equilibri. L’alcalde el que ha de tenir clar és que ell és un veí més, però que té una responsabilitat: que funcioni la música de la ciutat. L’alcalde és el director d’orquestra i ha d’aconseguir que funcioni cada veu, cada instrument, cada partitura. L’equilibri de la ciutat és la responsabilitat essencial de l’alcalde.

Notícies relacionades

¿La lluita contra el canvi climàtic ja és una obligació indiscutible per a qualsevol ajuntament o depèn de la sensibilitat de qui governi? A Madrid s’ha vist com conservaven algunes de les seves mesures malgrat haver-les criticat i haver advertit que serien retirades.

Jo crec que és una obligació per a tothom. Però sí que és molt lamentable que els que estaven en l’oposició (el PP), i que ens van treure la diferència que ens van treure gràcies a Vox, diguessin des del primer moment que ho desmuntarien-ho tot i hagin fet el contrari. Comprenc que Vox estigui enfadat. Jo me n’alegro, com no me n’he d’alegrar.