Decisió judicial

Barcelona perdria 180 milions d’euros sense l’impost de plusvàlua

  • ERC insta Colau que el govern municipal convoqui un ple extraordinari per abordar la qüestió

  • El Constitucional va anul·lar part del tribut, que la Federació de Municipis i Províncies reclama recuperar

fcasals45625114 plenari bertran181026101503

fcasals45625114 plenari bertran181026101503

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La decisió del Tribunal Constitucional d’anul·lar tres preceptes de l’article 107 del text refós de la llei reguladora de les hisendes locals per considerar-los anticonstitucionals, és a dir, de dictar una sentència de mort contra la llei de plusvàlues, té com a conseqüència immediata el tall abrupte d’una de les vies de finançament dels ajuntaments. I no és un assumpte que susciti una preocupació ambigua: es pot quantificar.

Així ho ha fet el primer tinent alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que en un missatge a la xarxa social Twitter adverteix que sense la llei de plusvàlues la capital catalana deixaria d’ingressar 180 milions d’euros anuals. Una quantitat que suposa més del 5% del pressupost vigent, de 3.200 milions d’euros.

«En cas de confirmar-se l’anul·lació de la plusvàlua municipal, s’ha de compensar els ens locals per la pèrdua d’ingressos i fixar una normativa que reguli bé l’impost. No podem renunciar, en el cas de Barcelona, a 180 milions en polítiques socials o en inversions per a la reactivació econòmica».

Petició

El grup municipal d’ERC també ha fet els seus càlculs. Segons el seu portaveu, el regidor Jordi Coronas, l’impacte que suposaria el canvi seria d’una pèrdua de 35 i 40 milions d’euros aquest any i de 182 milions el 2022 (quan el pressupost, si prospera l’actual projecte, serà de 3.400 milions). Davant la situació que això podria genera, ERC ha demanat aquest dimecres a l’alcaldessa, Ada Colau, que convoqui amb caràcter d’urgència un ple extraordinari sobre les plusvàlues i la decisió del Constitucional. «És una afectació molt important que perjudica tots els ajuntaments, no només el de Barcelona. Perdrem recaptació i n’hi ha un culpable clar, l’Estat, que ha estat quatre anys mirant cap a un altre costat».

Notícies relacionades

ERC insta Colau que convoqui el ple per acordar una proposta «com més unitària millor. L’Estat ha de crear un fons de compensació per als ajuntaments per compensar els ingressos perduts en un moment de recuperació econòmica».

Un clamor general

En vista de la preocupació que suscita aquesta situació, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) va advertir ahir que serà necessari elaborar una nova norma per «restablir» l’impost de plusvàlua. El president de la FEMP i alcalde de Vigo, Abel Caballero, ho va explicar així aquest dimarts: «En cas de confirmar-se la primera interpretació (de la decisió del Constitucional), es plantejaria una nova norma que permeti restablir l’impost amb justícia de recaptació».