Barcelona Global

Gabby Silberman: «Barcelona ha d’entendre i apreciar la ciència»

  • «S’ha de trobar una solució a l’alt cost de la vivenda, sobretot per als joves. I afrontar els reptes mediambientals, que Barcelona comparteix amb tot el planeta», afirma el director general del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST)

Gabby Silberman: «Barcelona ha d’entendre i apreciar la ciència»
4
Es llegeix en minuts

Gabby Silberman, de 68 anys, casat, amb tres fills i quatre nets. Nascut a Santiago de Xile, ha viscut a Israel (Haifa), els Estats Units (Buffalo, Pittsburg, Nova York i Austin), el Canadà (Toronto) i, des del 2017, a Barcelona. És el director general del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), una institució líder d’investigació multidisciplinària que reuneix set centres d’investigació catalans d’excel·lència –el CRG, l’IBEC, l’ICFO, l’ICIQ, l’ICN2, l’IFAE i l’IRB Barcelona–, amb una comunitat de més de 2.500 investigadors i investigadores i professionals de la ciència.

¿Per què va triar Barcelona? He mantingut una relació molt llarga amb la ciutat, que va començar el 1995 per motius professionals. Llavors treballava per a IBM, i a través de la delegació local de la companyia vaig iniciar diverses col·laboracions amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), que em van permetre establir bones relacions amb moltes persones d’aquí. Uns anys després em van proposar dirigir el BIST i em va entusiasmar el projecte. D’alguna manera, va ser Barcelona la que em va escollir a mi.

¿Quins aspectes de la ciutat destacaria com a positius? És una ciutat molt acollidora per a l’estranger. Et pots moure fàcilment amb transport públic que et facilita l’accés a tots els espais d’interès i, a més, és una ciutat extraordinària per caminar. No necessitar el cotxe per moure’s per mi és molt valuós. D’altra banda, Barcelona ofereix un ric contingut cultural i la seva gent és molt hospitalària.

¿Què s’ha de millorar? ¿Com? Crec que seria molt important posar ordre en els mitjans de transport personals, com els patinets. I crec que s’han comès errors en la instal·lació d’algun mobiliari urbà. Per exemple, al carrer Consell de Cent es va reduir el pas dels cotxes a una sola via per ampliar les voreres, però aquestes s’han omplert amb uns bancs que ningú utilitza i es converteixen en una barrera si una persona amb mobilitat reduïda necessita agafar un taxi. També és urgent donar una solució al problema dels ‘homeless’. Resulta xocant per a una ciutat moderna a què no li falten mitjans que no es pugui donar una alternativa a les persones que dormen al carrer o els portals.

¿Quins són els punts forts de la ciutat per superar la crisi generada per la Covid-19? La capacitat que està demostrant Barcelona en aquests últims anys de transferir ciència cap al mercat per aportar solucions innovadores, tant en el camp de la salut com en àmbits com les comunicacions i els serveis. Per exemple, els centres BIST han sigut capaços de crear 15 ‘spin-off’ des del 2019 fins ara, empreses que, en conjunt, han captat inversions de més de 50 milions d’euros, cosa que demostra el seu gran potencial d’innovació.

¿A quins reptes creu que s’enfronta la ciutat un cop remet l’emergència sanitària? S’ha de trobar una solució a l’alt cost de la vivenda, sobretot per als joves. I afrontar els reptes mediambientals, que Barcelona comparteix amb tot el planeta: reduir el consum energètic i les emissions; apostar per les energies netes, especialment en la indústria i el transport; avançar cap a una economia circular amb una reducció dràstica i una gestió intel·ligent dels residus... Barcelona és, a més, una ciutat costanera, en un mar en situació crítica, com és el Mediterrani, amb una sostenibilitat que posa molts reptes davant les grans urbs que el voregen.

Notícies relacionades

¿Què espera de la Barcelona dels pròxims anys? Que sigui una ciutat que entengui la ciència i la tecnologia i que l’apreciï, i que aquest coneixement sigui assumit i valorat per tota la població, no només pels que es dediquen a la ciència com a professió. Una ciutadania informada pot prendre millors decisions en temes crítics com els que abans esmentava. Des del BIST estem posant el nostre gra de sorra en aquesta línia mitjançant la col·laboració amb la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona en l’impuls del nou INS Angeleta Ferrer, un centre de referència en la secundària per a la formació en disciplines STEAM. Aquest institut posarà en pràctica noves maneres d’ensenyar la ciència i formarà professors, perquè aquestes noves metodologies arribin a tots els instituts de Catalunya.

¿Quina creu que és la seva ciutat? ¿Què és el que més troba a faltar? Jo faig molt meva la ciutat on visc. Per mi ara la meva ciutat és Barcelona. I a més aquí pots menjar qualsevol cosa que et vingui de gust, sigui menjar xilè, israelià... Només trobo a faltar, de vegades, la grandíssima oferta de música en viu d’Austin, on es programen actuacions en directe en tota mena d’espais: auditoris, bars, restaurants, l’aeroport... En tot moment tens una gran varietat d’oferta per poder triar.