El 57% d’usuàries del transport públic ha patit algun tipus d’assetjament

Barcelona 15/10/2020 sociedad. Metro a tope, tema pandemia, covid. A primera hora de la mañana.LUGAR: tparada linea 1, plaza

Barcelona 15/10/2020 sociedad. Metro a tope, tema pandemia, covid. A primera hora de la mañana.LUGAR: tparada linea 1, plaza / Manu Mitru (Delegaciones)

4
Es llegeix en minuts

El 57% de les usuàries habituals del transport públic de l’àrea de Barcelona ha patit algun tipus d’assetjament almenys una vegada en els últims dos anys, segons un treball coordinat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) després d’enquestar 6.500 persones usuàries –5.500 dones i 1.000 homes– de metro i autobús.

Els resultats de les enquesta s’han presentat aquest dimecres en el congrés de mobilitat IMC2021 que se celebra a Sitges (Barcelona) amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat i s’emmarca en un pla de mesures contra l’assetjament sexual en el transport públic a Catalunya.

Es tracta de la primera Enquesta d’Assetjament Sexual en el Transport Públic a l’àrea de Barcelona, va ser efectuada entre setembre del 2020 i gener del 2021 i demostra que aquest tema es percep com «un problema social, freqüent i de gravetat», segons ha explicat la responsable de Mobilitat de l’IERMB, Maite Pérez, que ha presentat les xifres de l’estudi.

«Totes les tipologies d’assetjament es consideren greus, des de les mirades lascives fins a les agressions i intents d’agressió sexual», ha afegit la coordinadora del treball, que ha detallat que «les dones atorguen més gravetat que els homes a les diferents situacions, si bé el nivell de gravetat relatat pels homes també és elevat».

Acostaments i invasions

L’estudi revela que un 43,2% de les dones que viatgen habitualment en transport públic han patit almenys alguna vegada invasions d’espai o acostaments excessius, un 43,1% mirades molestes, insistents o lascives i un 25,9% ha patit xiulets o comentaris sobre el seu cos o la seva forma de vestir.

Un 19,9% han suportat comentaris sexuals i insinuacions sexuals, un 16,7% han hagut de fugir de persecucions i seguiments, un 16% han patit restregaments o grapejos indesitjats, un 8,6% han sigut fotografiades o gravades amb el mòbil i un 5,1%, amenaçades o insultades per la seva negativa a proposicions sexuals.

Els fets més violents, les agressions sexuals, són menys freqüents i han afectat a menys d’un 5% de les usuàries. Per edats, són les dones més joves les que pateixen més assetjaments ja que fins a un 91,6% de les usuàries de 16 a 29 anys ha patit assetjament en el transport públic alguna vegada.

Viatjaven soles

El 88,6% de les dones que han viscut una situació d’assetjament viatjaven soles i el perfil de l’home agressor és un viatger que va sol i adult, en el 62,4% dels casos, seguit d’homes joves que anaven sols (12,5%), mentre que en un 9,1% dels casos els agressors van ser un grup de joves.

Els resultats mostren com la victimització disminueix a mesura que augmenta l’edat i revelen que la principal reacció de les dones que pateixen situacions d’assetjament és fugir (33,2% dels casos) o canviar-se de lloc (23,9%). Un 3% de les dones van recórrer a altres persones, cossos de seguretat o sistemes de comunicació i gairebé un 35% de les víctimes no van comunicar a ningú l’assetjament.

L’enquesta també revela que el metro és el mitjà de transport on es donen més situacions d’assetjament sexual, pràcticament el 60% del total, seguit dels trens de rodalies (22,3%).

La major part dels assetjaments tenen lloc en els moments de més afluència als mitjans de transport, principalment en els horaris de 16 hores fins a les 24 hores, tot i que, segons els autors de l’estudi, són presents a totes les franges horàries. Aquests es donen principalment dins dels vehicles (73,7%) i, en menor mesura, en accessos i andanes (20%) i en parades al carrer (5,3%).

Por de la foscor

Més del 70% de les dones usuàries habituals del transport públic ha declarat que ha presenciat algun tipus d’assetjament sexual almenys una vegada en els últims dos anys, un percentatge que baixa al 68,6% en el cas dels homes testimonis.

En concret, un 62,9% de les usuàries habituals ha presenciat almenys en alguna ocasió xiulets o comentaris sobre el cos o forma de vestir d’altres dones, i fins i tot un 60,4% ha vist invasions d’espai o acostaments excessius. El 51,5% ha sigut testimoni de comentaris o insinuacions sexuals cap a altres usuàries i una tercera part ha presenciat actes obscens. «La proporció d’usuàries que ha vist alguna agressió sexual és menor, però preocupant: arriba al 12%», ha remarcat Pérez.

En general, la por més gran percebuda per les usuàries és en els moments de foscor i baixa freqüentació, especialment entre les que habitualment es desplacen de nit o matinada, i entre les que solen fer desplaçaments interurbans.

Notícies relacionades

La presència de personal de vigilància i les parades a demanda són les mesures a què atorguen més valoració, per sobre de 8,5 punts de mitjana, mentre que les campanyes in situ i les aplicacions mòbil són les mesures amb menor valoració d’utilitat (7,36 i 7,64, respectivament).

Aquesta enquesta és una de les primeres accions per conèixer la realitat que preveu el Pla contra l’assetjament sexual en el transport públic elaborat arran d’un conveni firmat entre el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Institut Català de les Dones i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona.