TRANSPORT SEGUR

TMB busca erradicar l'assetjament sexual al metro i a l'autobús

Les mesures a implementar contemplen millorar la il·luminació, augmentar els agents de seguretat, apostar per un fil musical relaxant i incorporar la videovigilància en tots els serveis

tmb-seguridad / periodico

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré

El 21,6% de les dones que utilitzen el transport públic de la ciutat s’han sentit assetjades alguna vegada. Tal qual. Així que des de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), davant aquesta problemàtica, el que han decidit és «mirar-la de cara i resoldre-la perquè les dones puguin viatjar el més segures possibles». Paraula de Rosa Alarcón, presidenta de TMB i regidora de mobilitat de Barcelona. El resultat és la posada en marxa d’un pla de prevenció de l’assetjament sexual al metro i l’autobús. De moment, el presentat aquest migdia és el compromís de l’empresa per erradicar aquestes conductes i un protocol que s’haurà de treballar entre TMB, l’ajuntament, la diputació i els col·lectius de dones. El text definitiu, igual com el pressupost que es destinarà a la iniciativa, es presentarà al març.

Notícies relacionades

Al metro, les mesures inclouen augmentar la presència d’agents de seguretat, també de mossos i policia local; millorar la il·luminació de vestíbuls, andanes i passadissos; apostar per un fil musical que relaxi i no indueixi a l’agressivitat, i incorporar càmeres de videovigilància als combois (els nous trens de la línia 5 ja les porten) connectades amb el centre de control del suburbà. Les mesures previstes als autobusos són les mateixes, a més d’assegurar la visibilitat de les marquesines i establir un sistema de parades sota demanda en les rutes perifèriques o de més desprotecció per a les dones.

A nivell corporatiu, TMB contempla realitzar auditories de gènere, millorar les funcionalitats de les aplicacions mòbils per poder demanar ajuda, i la formació del personal amb contacte més directe amb els usuaris pel que fa a la prevenció, detecció i protecció contra l’assetjament sexual. També hi haurà una campanya informativa i de sensibilització per evidenciar pràctiques invisibilitzades per normalitzades. Perquè el pla de TMB no només persegueix els comportaments legalment punibles, sinó tot allò que es considera violència masclista al no ser desitjat per les dones i incomodar-les, sigui un tocament fortuït o una paraula grollera.