Monument icònic

La Sagrada Família mostra com serà el cimbori que es convertirà en el sostre de Barcelona

  • La torre de Jesús farà 172,5 metres, l’edificació més alta de la ciutat, i estarà coronada per una creu de 17 metres de ceràmica blanca esmaltada

  • La construcció no té data d’inici per la caiguda d’ingressos; sí que es culminarà, al desembre, la dedicada a la Verge amb la col·locació d’una estrella lluminosa

4
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Exactament 172,5 metres. Aquesta serà l’altura de l’edifici més destacat de l’‘skyline’ de Barcelona quan la torre de Jesús, el punt més elevat de la Sagrada Família, estigui construït. El que no és clar és quan passarà. La previsió prepandèmica tenia en l’aniversari de la mort del seu arquitecte, Antoni Gaudí (1852-1926), l’horitzó d’acabament; però la Covid-19 ho ha trastocat tot, també la data final per donar el monument per acabat, com ja va anunciar la Junta Constructora de la Sagrada Família el setembre passat. Les visites han caigut i, en conseqüència, no hi ha ingressos, i sense pressupost no hi ha calendari. Tot i això, des de la basílica es continua treballant en la construcció i aquest matí han presentat com serà la terminal del cimbori quan es puguin reprendre les obres: 17 metres de creu de ceràmica blanca esmaltada. 

Seran 172,5 metres de torre, tal com Gaudí va projectar. L’altura no és fútil, ja que el genial arquitecte no volia que la mà de l’home superés el que la natura havia aixecat a Barcelona: els 177,72 metres que, segons l’Institut Cartogràfic de Catalunya, s’eleva Montjuïc sobre el mar. Així, el cimbori es convertirà en la construcció més alta de la ciutat, davant dels 154 metres de la torre Mapfre i l’Hotel Arts. Una torre que sobresortirà per sobre de les altres cinc centrals: quatre de dedicades a cadascun dels evangelistes i una altra de dedicada a la Verge. Aquesta última a punt de ser acabada, a principis de mes es va col·locar la part superior del fust recobert de trencadís –en tons emblavits, amb referència a la capa de la Verge, que degraden cap al blanc– que aguantarà l’estrella lluminosa que culminarà el cimbori i es preveu tenir instal·lada al desembre.

Jornada de portes obertes

Quan això passi hi haurà festa de celebració: l’estrella de la torre de la Verge s’il·luminarà i hi haurà festa el 8 de desembre; i els pròxims 24, 25 i 26 de setembre, coincidint amb la Mercè hi haurà jornada de portes obertes. Les mesures de seguretat no hi permeten l’accés de més de 12.000 persones, així que el 20 de setembre, a les 10.00 hores, s’esquivaran les entrades entre els que s’hagin inscrit a la web de la Sagrada Família.

359.000 visites fins a l’agost

La reobertura de l’estiu 2020 va acumular 12.000 visites. Però al setembre la quarta onada va obligar a tancar-se de nou. Des del 29 el maig s’ha anat reobrint gradualment fins a recuperar l’horari normal. Fins al 31 d’agost ha rebut 359.000 visites. «N’estem satisfets, però molt lluny d’arribar als nivells del 2019, estem a un 24%» segons Xavier Martínez, director general de la Junta Constructora. Un 33% d’aquests visitants han sigut espanyols; un 21%, francesos; un 16%, holandesos, i un 11%, dels EUA i Alemanya. S’ha trobat a faltar el turisme asiàtic, sobretot de Corea del Sud i el Japó. La previsió per a finals d’any és haver rebut 810.000 visitants, si es complís s’arribaria al 17,2% de públic respecte al 2019. De cara al 2022 la Sagrada Família preveu 1,6 milions visites i no compta amb arribar a la normalitat prepandèmica fins al 2024.

Notícies relacionades

Amb aquestes xifres de visites i sense els ingressos d’abans, els responsables de la basílica no s’atreveixen a donar una data d’acabament de les obres, que fins a la irrupció de la Covid era el 2026. «El 2024 serà el moment de posar una nova data sobre la taula, fins aleshores és impossible dir-ne res», però sí que es reafirmen en «el compromís de finalitzar les obres». El pressupost per al 2022, si es compleixen les previsions de visites, serà d’entre 31 i 34 milions d’euros, molt lluny dels 100 milions que hi va haver el 2019. De manera que no hi ha grans obres a la vista.

12 nivells més el coronament

El 2021 s’acabarà, el 8 de desembre, la torre de la Verge, i a l’octubre començarà la restauració la façana del Naixement, la que va aixecar Gaudí. El 2022 es començarà a treballar en el projecte executiu de la capella de l’Assumpta i es continuarà treballant en la restauració de la façana del Naixement. A més s’aniran aixecant els cimboris dels evangelistes i la torre de Jesús creixerà 3 nivells fins a arribar al novè. En total són 12 nivells més el coronament de la creu.