Ple municipal

Barcelona aprova regular els lloguers de vivenda durant cinc anys com a mínim

  • El preu de referència a l’hora d’un nou contracte de lloguer serà el més baix entre el del contracte anterior o bé el 95% del que marqui l’índex de preus de referència de la Generalitat

Barcelona aprova regular els lloguers de vivenda durant cinc anys com a mínim

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

El plenari municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui de forma definitiva la declaració de tota la ciutat com a àrea de mercat tens de vivenda, amb la qual cosa es podran aplicar com a mínim cinc anys totes les eines que disposa la llei de control de preus dels lloguers de Catalunya. El preu de referència a l’hora d’un nou contracte de lloguer a la capital catalana serà el més baix entre el preu del contracte anterior o bé el 95% del que marqui l’índex de preus de referència de la Generalitat. En la qüestió s’inclouen les vivendes amb una superfície útil superior als 150 metres quadrats.

La convocatòria del ple extraordinari es va produir davant la necessitat d’aprovar la declaració abans del dia 21, i el pròxim ple ordinari és una setmana després, el 28. Tal com preveu la norma catalana, Barcelona té la competència per fer aquesta declaració perquè s’apliqui després d’un any de vigència de la llei, que va aprovar el Parlament el 9 de setembre del 2020 i va entrar en vigor el dia 21.

Com l’acord d’aprovació inicial del juliol, el definitiu ha rebut el recolzament del govern municipal (BComú i el PSC), ERC, que va proposar la declaració, i JxCat, mentre que Ciutadans, el PP, BarcelonaXCanvi i la regidora no adscrita, Marilén Barceló, hi han votat en contra. A més de la declaració de zona de mercat tens, s’han desestimat totes les al·legacions presentades en el període d’exposició pública.

Les al·legacions desestimades

La regidora de Vivenda, Lucía Martín, ha explicat que només s’han rebut, i desestimat, al·legacions de l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona i l’Associació de Propietaris de Vivenda de Lloguer i no de petits propietaris. Per a Martín, es tracta d’entitats que agrupen «minories privilegiades», que volen «perpetuar un model de negoci incompatible a la garantia del dret de la vivenda a la majoria» i per això pretenen «impedir que pugui continuar aplicant-se la llei de contenció de lloguers». La regidora ha assegurat que gràcies a aquesta regulació l’oferta de vivenda de lloguer s’ha ampliat i «els preus comencen a estabilitzar-se». També ha recordat que aquesta política reguladora fa anys que funciona en països com Alemanya, França o Suïssa, i que Espanya és un dels llocs on els inquilins destinen més recursos a pagar un lloguer.

En el debat tota l’oposició ha coincidit a criticar la política de vivenda municipal. Eva Baró, regidora d’ERC, ha criticat que la declaració s’hagi hagut de portar a terme en un ple extraordinari perquè només falten sis dies perquè acabi el termini legal per poder fer-ho, quan hi ha hagut mesos per aprovar-la. «Si per vostès fos, la regulació de preus dels lloguers a la ciutat de Barcelona no seria una realitat», ha retret Baró al govern municipal.

La renúncia de Manuel Valls

Notícies relacionades

En les seves intervencions, els grups minoritaris que han votat en contra de la declaració han insistit en els efectes perniciosos de la regulació del lloguer i recordat que la llei catalana de contenció de preus, que s’empara la declaració, està recorreguda davant el Tribunal Constitucional.

L’altra decisió del ple que ha obligat a convocar una sessió extraordinària avui era el reconeixement de la renúncia a l’acta de regidor de Manuel Valls, que no hi ha sigut present, tot i que era una sessió semipresencial. El reconeixement de la marxa de l’exprimer ministre de França i president del grup de BarcelonaxCanvi ha sigut aprovat per unanimitat i sense intervencions.