Nomenament

Marta Marín-Dómine serà la nova directora del Born Centre de Cultura i Memòria

L’escriptora i investigadora barcelonina, escollida per mitjà d’un concurs públic, substituirà Montserrat Iniesta

Marta Marín-Dómine serà la nova directora del Born Centre de Cultura i Memòria

Serra d'Or

1
Es llegeix en minuts

Marta Marín-Dómine (Barcelona, 1959) ha sigut elegida per dirigir el Born Centre de Cultura i Memòria després de finalitzar el concurs públic, començat l’abril del 2021, per cobrir la plaça que va deixar vacant Montserrat Iniesta. Doctora en Estudis de la Traducció i Interculturalitat, llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, i especialista en temes de memòria i cultura, Marín-Dómine ocuparà el càrrec a mitjans de setembre, assumint l’encàrrec de direcció dissenyat per la Regidoria de Memòria Democràtica i l’ICUB.

Notícies relacionades

El jurat ha valorat la seva experiència en la reflexió sobre les polítiques públiques de memòria des de la perspectiva que memòria i cultura constitueixen una unitat, i el seu encaix en l’‘Estratègia el Born CCM 2023. Lloc, ciutat i memòria’, que era el marc de referència del concurs públic. En aquest sentit, tal com la mateixa Marín-Dómine assenyala, al Born CCM «conflueixen diversos objectius: un espai polivalent de conservació i valoració del patrimoni, la transmissió de coneixements entorn de la memòria, l’aproximació de la memòria com a fenomen polític i social, i per tant, cultural».

Fins ara Marín-Dómine ha sigut directora del Centre d’Estudis sobre Memòria i Testimonis Laurier (CMTS), del Canadà, i també exerceix la docència en Literatura Peninsular a la Wilfrid Laurier University de Waterloo. Va ser premi Ciutat de Barcelona el 2019 pel seu llibre ‘Fugir era el més bell que teníem’, un relat biogràfic com a exercici de memòria col·lectiva sobre l’exili, el desarrelament i la ciutat de Barcelona. A més, ha col·laborat amb grups de recerca sobre Memòria i Literatura Testimonial a la Universitat de Barcelona i a la Université Paris-Sorbonne. I és autora dels documentals ‘Argentinians in Toronto’ i ‘Mémoire juive 1932-1945’; també és la creadora de la instal·lació artística ‘Je vous offre les oiseaux’ ‘0 (MUHBA 2017)’, encarregada pel Comissionat de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona en homenatge a les víctimes dels camps nazis.