Ajust normatiu

Barcelona suavitza les sancions per a petits infractors de pisos turístics il·legals

L’ajuntament vol distingir els casos puntuals i domèstics de les xarxes professionals i reincidents

Barcelona 16/04/2021 Barcelona. Afectada por multas astronómicas por haber alquilado a turistas hace años
Persona: Teresa Trulle

Barcelona 16/04/2021 Barcelona. Afectada por multas astronómicas por haber alquilado a turistas hace años Persona: Teresa Trulle / Manu Mitru (Delegaciones)

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La necessària purga per erradicar l’ús de vivendes com a pisos turístics il·legals va portar l’Ajuntament de Barcelona a considerar molt greu aquesta infracció el 2017 i elevar a entre 60.001 i 600.000 euros les sancions, una cosa que, sense pretendre-ho, va acabar ficant al mateix sac màfies especialitzades i particulars que puntualment van allotjar turistes a casa seva. Després de la mobilització organitzada de molts d’aquests últims, el consistori ha decidit reformular la seva política sancionadora de manera més «proporcionada» i tenint en compte les situacions que hi ha darrere de cada cas. En els pròxims dies entrarà en vigor una instrucció municipal que tindrà en compte factors com la reincidència, el nombre d’allotjaments comercialitzats i la situació econòmica de l’infractor a l’hora d’aplicar la quantitat de les multes.

Uns 300 afectats per aquests casos es van aliar la primavera passada en l’associació ACABA per reclamar contra les sancions que veien desproporcionades i que posaven fins i tot en escac la seva economia familiar, com va informar aquest diari. Eren particulars que havien destinat molt puntualment la seva llar a l’ús turístic, animats per les facilitats que proclamava Airbnb, van explicar, i sense consciència sobre la il·legalitat que cometien. L’ajuntament ha mantingut negociacions amb ells durant aquests mesos fins a arribar a una solució, que passa per una multa, però molt diferent a les que s’imposen a les xarxes que utilitzen il·legalment vivendes sense llicència i de manera organitzada.

Segons explica la tinenta d’alcalde Urbanisme, Janet Sanz, l’operatiu de xoc implantat fa cinc anys pel consistori va voler combatre els més de 6.000 pisos anunciats en plataformes malgrat no disposar de llicències d’activitat. Per mitjà del pla especial urbanístic d’allotjament turístic (PEUAT) es van establir els diferents tipus d’infracció. Des d’aleshores s’han imposat 9.077 multes, que en el cas de les greus es van doblar de quantia el 2017. D’aquesta manera, molts dels representats a ACABA tenien sobre les seves espatlles sancions de 60.001 euros. «Hem vist que tots els casos no podien anar al mateix paquet i distingirem el cas de les persones individuals que van fer la infracció puntualment», ha explicat. L’actualització de criteris es basa en la potestat municipal partint de la llei de turisme de Catalunya, per rebaixar de molt greu a greu qualsevol infracció atenent les circumstàncies.

Situacions a examen

Es pot destacar que com a criteri general, les infraccions vinculades a l’activitat il·legal d’un pis turístic sense permís es continuaran considerant «molt greus». El canvi essencial és que podran passar a ser «greus» i d’un import de 6.001 euros –la meitat amb descompte per pagament ràpid– si l’infractor acredita no reincidir en la conducta infractora (no tenir antecedents en la matèria); cessar l’activitat il·legal de manera voluntària, desactivant els anuncis de l’allotjament; comercialitzar un sol allotjament turístic; que el pis on s’ha comès la infracció sigui el domicili habitual de l’infractor (acreditant-ho amb el padró) i no disposar, en propietat ni en règim de lloguer, de més immobles a Barcelona.

Notícies relacionades

A més, en casos de vulnerabilitat es podrà aplicar una reducció de 3.000 euros a la sanció proposada sempre que el volum d’ingressos de la unitat familiar no superi el salari mínim interprofessional multiplicat per dos.

Per contra, la sanció també podria augmentar en 3.000 euros si es constaten agreujants com la residència habitual professionalitzada (si hi ha més de 10 comentaris en plataformes en els últims dos anys que acreditin que s’ha exercit), reiteració en més d’una acta presencial per part de la Guàrdia Urbana o els serveis d’inspecció municipals; existència de denúncies, queixes i altres proves que demostrin molèsties veïnals.