Barcelonejant

Memòria de Sarrià al peu del funicular

Els alumnes d’Eina discorreran amb els seus dissenys com allunyar la imatge tètrica del vell casalot. Menys prosaiques són les vacances al mar d’un selecte grup de periodistes gamberros

Barceloneando de Joan Vehils 
Tv3 en Menorca  Y allí estaban sus colegas Tian Riba, Xavi Cassadó, Espartac Perán, Gerard Giménez o el polifacético, Pere Mas. Digo yo que, si les hubieran grabado las conversaciones, el escándalo de las filtraciones de Florentino Pérez hubiera quedado en nada…

Barceloneando de Joan Vehils Tv3 en Menorca Y allí estaban sus colegas Tian Riba, Xavi Cassadó, Espartac Perán, Gerard Giménez o el polifacético, Pere Mas. Digo yo que, si les hubieran grabado las conversaciones, el escándalo de las filtraciones de Florentino Pérez hubiera quedado en nada…

3
Es llegeix en minuts
Joan Vehils

No es coneix exactament quan es va construir, però certs trets modernistes apunten als anys 30. Tampoc si va ser primer una residència privada o ja es va fer pensant a ser el Patronat de la Protecció de la Dona, també anomenada Llar Santa Marta o, col·loquialment, un espai per acollir mares solteres en temps de dictadures. Per cert, se sap que Ángela Castells, la famosa guionista de la popular estrella radiofònica Elena Francis, va ser la responsable d’aquesta institució, que s’encarregava de controlar la moral de la població femenina de l’època. Alguna cosa així com un reformatori on internaven joves descarrilades.

Després, en temps de la Generalitat, va ser un centre de menors i la quantitat de cel·les d’aïllament que hi havia fins fa uns dies en donaven prova. Doncs res, que aquest edifici de 1.500 metres quadrats, amb un annex construït el 1956 per Oriol Bohigas, està sent transformat gràcies al Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (Eina).

Un interessant projecte que es deu en gran part a la persistència mostrada pel president d’Eina, Miquel Molins, fins a aconseguir la concessió. A tot això, l’escola aprofitarà les noves instal·lacions per fer una aposta per a la creació i perquè els alumnes puguin experimentar. Així m’ho va explicar el director d’Eina, Pau de Solà-Morales. «Intentarem mantenir la memòria de l’edifici, però allunyant-lo de l’aspecte tan tètric que mostrava el seu interior». Estarà acabat el febrer del 2022 i els veïns d’aquesta zona de Sarrià, pròxima a l’estació del Peu del Funicular, estan encantats amb la iniciativa.

TV-3 se’n va a Menorca

A Madrid seria impensable que sis periodistes de diferents programes i diferents mitjans se n’anessin de vacances junts durant 11 anys consecutius. I és que en general aquí es respecta la competència. Des dels redactors als editors, que també ells festegen algunes celebracions junts. Doncs sí, entre la major part de la classe periodística catalana hi ha una cordialitat molt poc habitual a la capital. La guerra entre García i De la Morena a la sèrie de Movistar ens n’ha donat mostres, tot i que els personatges han sigut injustament tractats.

En fi, que Xavier Coral, el periodista de TV-3 que més veuen els catalans cada dia al ‘Telenotícies migdia’, ha encapçalat l’expedició a Menorca. I allà hi havia els seus col·legues Tian RibaXavi CassadóEspartac PeránGerard Giménez o el polifacètic Pere Mas. Dic jo que si els haguessin gravat les converses, l’escàndol de les filtracions de Florentino Pérez hauria quedat en res.

El gran director

Dimecres vaig assistir al concert de La Bien Querida als jardins de Pedralbes. Abans, a l’espai previ a l’escenari reconvertit en la millor terrassa de Barcelona i mentre degusto un excel·lent aperitiu del Kao Street, una hamburguesa Monty del Flash Flash, una reduïda i cara copa de vi, em crida l’atenció un senyor que es dirigeix taula per taula saludant de manera educada i sempre amb un somriure. Després de 18 taules arriba a la nostra. Es presenta així: «Bona nit. Soc Martín Pérez, el director del festival. ¿Necessiten alguna cosa?, ¿com ho veuen? ¿Tot bé?». Em sembla fantàstic. Segueix i compto més de 40 taules saludades. Admirable i digne de felicitar. M’explica el ‘dircom’ del Banc de Sabadell, Gabriel Martínez, que ho fa cada nit.

Notícies relacionades

I així arriba l’actuació de La Bien Querida. Una bilbaina que té una veu que enlluerna i unes cançons que enamoren, però és més avorrida que avorrida. Una espectadora li crida: «Digues alguna cosa». I el màxim que diu és: «Moltes gràcies. Jo vaig viure a Molins de Rei». Una pena la seva falta de connexió amb el públic perquè el concert va ser espectacular.

Un xef que ja triomfa

El xef de l’excel·lent restaurant i celler Cellerius Experience, de Granollers, Jordi González, em cita a Barcelona per explicar un nou projecte. Ho fa al restaurant Bodega Pasaje 1986, situat darrere de l’edifici de La Campana, i que s’ha convertit en un dels restaurants de referència de molts col·legues del món de la restauració. Deu ser per alguna cosa. Són tres socis, però el dirigeix l’exmaître del Tickets, Xavi Alba. El xef és Patrick Picarín, però aquesta nit a la cuina hi ha la seva segona, la xef Juliana Esteve. Una crac. Segur que en sentireu parlar.