INICIATIVA COMUNITÀRIA

Joves del Raval fan miques un altre sostre de vidre

  • Graduada la primera promoció de xavals del barri que ha participat en el projecte Prometeus, una iniciativa nascuda per ajudar els estudiants dels dos instituts públics del Raval a fer el salt a la universitat

  • El consistori va acollir el projecte nascut des de baix i el va introduir en el programa d’accions educatives del Pla de Barris, replicant-ho en altres territoris amb realitats similars

Joves del Raval fan miques un altre sostre de vidre

RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb l’esclat de la pandèmia els seus pares van perdre la feina i va veure que havia de deixar la carrera i posar-se a treballar la jornada completa, ja que el seu sou com a administrativa en un sociosanitari va ser durant algun temps l’únic ingrés que entrava a casa. No la van deixar. «Em van convèncer perquè continués estudiant i em van ajudar a buscar solucions per al tema econòmic», explica Hasnae Salim, que després de l’estiu començarà quart d’Enginyeria Química a la UAB. No només no va abandonar, sinó que va aprovar i amb nota totes les assignatures de tercer. Els que li van allargar la mà i la van empènyer cap endavant en els inevitables moments de flaquesa van ser les seves ‘fades padrines’ del projecte Prometeus, una iniciativa comunitària que va néixer al Raval de la conversa entre dos professionals i activistes del barri que es van revelar a acceptar que els alumnes dels seus dos instituts públics ni es plantegessin la possibilitat d’anar a la universitat.

Aquesta jove de 21 anys criada al Raval, on va arribar amb 7, quan els seus pares van migrar des del Marroc, forma part de la segona generació Prometeus, una iniciativa que va néixer des de baix però que l’ajuntament va fer seva (en el bon sentit de l’expressió) i ha replicat en altres zones amb desigualtats similars en el marc del Pla de Barris. La germana petita de l’Hasnae també està en el pla, en part empesa per ella (l’efecte contagi és una de les claus de l’èxit de la iniciativa), estudiant segon de Dret. Totes dues acompanyades pels seus pares, que en tot moment els han donat suport, reivindiquen amb orgull.

Efecte dòmino

Les germanes Salim són dues de les representants de la iniciativa que aquest dimecres han anat al noble mirador al terrat de l’ajuntament per participar en una recepció informal amb el regidor del Pla de Barris, Jordi Martí, amb motiu de la graduació de la primera generació Prometeus. Els primers joves que es van animar a fer el salt a la universitat amb el recolzament de Prometeus, que durant quatre anys s’han deixat les pestanyes estudiant i que avui, per fi, ja són graduats. Joves com la Gayatri, de 23 anys, que s’acaba de graduar en Traducció i Interpretació en els idiomes d’anglès, francès, català i castellà i l’experiència de la qual, com en el cas de l’Hasnae, també va servir per apoderar la seva germana, ja també a la universitat.

També igual que l’Hasnae, la Gayatri va arribar al Raval sent una nena, en el seu cas amb 6 anys i des de l’Argentina, des d’on van migrar els seus pares, que treballen fent d’estàtua humana a la Rambla i també han apostat sempre per l’educació de les seves filles. En el cas de la ja traductora –el seu desig més gran ara és trobar feina d’això, tot i que mentre arribi, ja en té una en una sabateria– va estudiar al Milà i Fontanals, on el seu professor de francès al batxillerat va ser el primer que la va animar a continuar estudiant. La Gayatri parla amb maduresa i és tota dignitat. «Estic molt agraïda a Prometeus. Si vaig acabar el grau és per ells. Vaig passar una època amb depressió i em van donar moltíssim suport, no només per refer-me, també parlant amb els professors perquè entenguessin la situació», assenyala la jove, que remarca que durant la pandèmia des de Prometeus es va fer un gran treball per buscar ordinadors i connexions a internet perquè ningú es despengés.

D’apadrinats a padrins

El periodista i activista del barri Javier Alegría, una de les ànimes del projecte, insisteix sempre que l’ajuda que s’ofereix als nois va «més enllà de l’àmbit econòmic». «Es tracta d’oferir una xarxa perquè aquests nois tinguin les mateixes oportunitats que els altres», diu. Una xarxa de què tots els nois del projecte ja formen part, ja que els més grans, no només els graduats, també els que ja porten anys a la facultat, són exemple i guia per als més petits en un grup de WhatsApp que en època de gestió de beques i matrícules treu fum.

Notícies relacionades

Per evitar deixar caure els nois un cop graduats, ara l’objectiu d’Alegría és crear un Prometeus laboral. «Els estudis demostren que la primera via per aconseguir una feina són els contactes –recorda–; hem d’incidir també aquí».

Més enllà de preguntar-los per la seva experiència amb el projecte, el regidor aprofita la visita dels estudiants per preguntar-los què li demanen a la ciutat. El primer a respondre és un jove del Besòs d’origen pakistanès. «Resoldre el problema de la vivenda», resumeix amb contundència. I ja ni tan sols parla d’independitzar-se, sinó de poder viure en pisos en condicions i a un preu raonable amb els seus pares i germans. «Vinculat amb això, que vivim en pisos petits on se’ns fa difícil estudiar, li demanaria més sales d’estudi. Haver-n’hi, n’hi ha, perquè bé les obren per a les proves d’accés a la universitat, per exemple, ¿per què no les deixen obertes tot el curs?», afegeix l’Hasnae apuntant una qüestió també important per aquests nois i molt més senzilla de resoldre per part de Martí, que assegura que en pren nota.

Temes:

Universitat