Problema agreujat
Barcelona inicia un pla municipal contra la soledat no desitjada
La ideal incorpora 72 projectes, entre d’altres, crear tres centres pilot que facilitin les relacions socials, també per a nens i joves
«El frenesí i l’individualisme de la vida en ciutats també provoquen que la gent se senti sola, i hem d’acabar amb això», explica el regidor de Persones Grans, Joan Ramon Riera
Una mujer pasea en soledad por los pasillos de una residencia. /
Amb prou feines hi ha dades, i aquesta ha sigut una de les claus prèvies per lluitar contra un fenomen tan corrent com estigmatitzat. I la ciutat de Barcelona és una de les poques que s’ha proposat explicar-ho. En una de cada tres vivendes hi ha una persona sola, 90.000 en el cas dels avis. Però les dades també demostren que aquest no és només un problema dels més grans: hi ha nens, joves i adolescents que també experimenten aquesta sensació, i més arran de la pandèmia que ens va obligar a tancar-nos. El pla municipal incorpora fins a 72 projectes; entre d’altres, crear tres centres pilot que facilitin les relacions socials i fer un congrés internacional sobre aquest tema durant l’any que ve.
Segons alguns baròmetres fets abans que arribés la pandèmia del Covid-19, entre el 13% i el 26% dels nens se senten sols, creuen que la seva família ni se’n preocupa ni els ajudaria, i creuen que no tenen prou amistats. El 27% dels estudiants de secundària se senten sols, i el 12% va ser rebutjat pels seus presumptes amics. En el cas dels més grans de 65 anys, un de cada quatre va reconèixer que es va sentir sol al llarg d’un any sencer. Una xifra que entre les persones amb discapacitat s’eleva fins al 60%. Les dades són aclaparadores, però es van avaluar del 2016 al 2018. A ningú se li escapa que el confinament i l’aïllament provocat pel virus han agreujat aquesta situació. El 2020, l’ajuntament va calcular que un 15% dels ciutadans patia soledat relacional, tot i que entre els immigrants aquesta xifra ascendeix al 21%.
Casuístiques diverses
El mateix informe situa que la falta d’ocupació, els problemes per emancipar-se, els divorcis, la pèrdua de familiars i els canvis de domicili poden fer emergir la sensació de soledat. Unes casuístiques que després de la pandèmia es multiplicaran. «La falta de relacions i la soledat són un cercle viciós. Provoquen sensació d’inseguretat, desconfiança i pessimisme, que, al seu torn, originen menys relacions amb els altres», explica el regidor d’Infància, Joventut i Persones Grans, Joan Ramon Riera. «Nosaltres volem tancar aquest cercle amb més seguretat, més optimisme i més confiança, i ho farem reforçant les relacions socials entre els veïns».
Part de les 72 mesures presentades pel consistori, i que han de començar a aplicar-se al llarg d’aquest 2021 passen per confiar en l’estructura de barris de la ciutat. Moltes de les mesures estan pensades perquè tots els professionals municipals que treballen en casals, centres cívics o serveis d’atenció a menors, avis o persones amb discapacitat sàpiguen detectar aquesta sensació de soledat. Una altra part està en la sensibilització, amb campanyes de prevenció, perquè les persones en aquesta situació puguin fer un crit d’alerta. «Aquesta és una situació molt vergonyant i costa demanar ajuda», reconeix Riera.
Per poder crear nous vincles, el consistori es planteja crear tres centres pilot, quatre si es té en compte un pla que ja s’està intentant adaptar a Sagrada Família, on els casals i centres cívics creïn espais pensats perquè totes aquelles persones que se senten soles puguin conèixer gent i reestablir relacions. A més, tenen previst ampliar el programa Vincles, un servei que connectava persones grans que se sentien soles amb una tauleta. «Utilitzarem telèfon mòbil, i la idea és que es puguin trucar entre ells», explica Riera.
Però fa anys que el problema s’arrossega, i pocs troben la resposta correcta per aturar aquesta deriva individualista. «El volem conèixer més, entendre’n les causes i saber què podem fer perquè els nostres veïns deixin de sentir-se així», diu el regidor. És per això que la ciutat es vol posicionar, organitzant un congrés internacional sobre la soledat el 2022 que compti amb experts del sector d’arreu del món.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El pacte del PSOE i Junts sobre immigració s’encalla en els NIE
- El cas Begoña Gómez
- Macron busca trencar la unió d’esquerres per formar govern
- El Rei alerta Roma de passats que no han de tornar "ni com a caricatura"