A BARCELONA

El parc de les Heures tanca a les setmanes de reobrir

  • Els jardins, al recinte de Llars Mundet, van estar tancats entre novembre del 2020 i març del 2021 per realitzar una actuació integral que fomentés la «renaturalització dels llacs ornamentals» en què la Diputació va invertir gairebé 50.000 euros

  • A les poques setmanes de la reobertura, el parc va tornar a tancar sense previ avís. «Els passejants han deixat que els gossos es banyessin a les basses i han destrossat la vegetació», assenyalen els gestors del parc, que treballen per accelerar la reobertura de nou

El parc de les Heures tanca a les setmanes de reobrir

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El novembre del 2020, la Diputació de Barcelona anunciava que el parc de les Heures estaria tancat al públic durant tres mesos per unes obres de «renaturalització» dels estanys decoratius dels jardins, que formen part del recinte de Llars Mundet. L’objectiu dels treballs –en els quals la diputació va invertir gairebé 50.000 euros– era facilitar que els estanys poguessin acollir fauna i vegetació pròpia, per la qual cosa van plantar nenúfars blancs i grocs, lliris grocs, lotus i espargani, espècies que havien de garantir el manteniment de l’aigua en bones condicions i servir de refugi per als animalons. Pretenien potenciar la presència d’amfibis, com les reinetes i les granotes verdes. Finalment no van ser tres mesos, sinó quatre, un marge raonable. La primavera passada el parc va reobrir. L’11 de maig es va fer la visita d’obres de la restauració per presentar els detalls de l’actuació als jardins de la majestuosa finca, rica en aigües subterrànies. Fins aquí, tot en ordre.

La sorpresa va arribar quan, als pocs dies d’aquesta presentació –vuit, per ser precisos– , el 19 de maig, un grup de persones del casal de la gent gran de Vall d’Hebron, al costat de Montbau i Horta, els tres barris els veïns dels quals més disfruten de l’espai, a pocs metres del Laberint d’Horta, es van trobar, de nou, amb el parc tancat i un avís. «Es tanquen al pas les zones afectades pel servei de manteniment dels jardins fins al 10 de novembre». Ja a la porta –l’últim que imaginaven era trobar el parc, la reforma del qual anaven a conèixer, tancat de nou– l’estupefacció es va apoderar d’aquest grup de veïns d’edat avançada. A l’intentar trobar-hi alguna explicació van veure un segon cartell: «El jardí estarà tancat fins a nou avís a causa de destrosses causades per gossos a les basses ornamentals naturalitzades».

¿Gossos salvatges a Barcelona?

¿Gossos salvatges a Barcelona? No. Tampoc senglars, malgrat tractar-se d’un enclavament en el límit de Collserola. Un portaveu de la Diputació de Barcelona explica que el problema ha sigut que els visitants que passejaven les seves mascotes van deixar que aquestes es banyessin als llacs ornamentals, danyant el minuciós treball fet a les basses dels jardins dissenyats a finals de segle XIX per l’arquitecte August Font i Carreras per encàrrec de l’industrial Josep Gallart i Forgas, que va adquirir la finca de Can Duran el 1893 a Jaume Martí Codolar. Així, una operació ideada per fomentar la biodiversitat es feia malbé precisament per un altre tipus d’animals...

La mateixa veu assegura que esperen reobrir en els pròxims dies, no al novembre, com anuncia el cartell a l’entrada. «Estem preparant nous cartells de civisme, com l’obligació de portar els gossos lligats i la prohibició de banyar-se a les basses; mentre han tornat a plantar les plantes aquàtiques i reparat els desperfectes ocasionats», conclou.

Més de 14.000 metres quadrats de jardí

El jardí de les Heures té una superfície de 14.650 metres quadrats en el límit entre la trama urbana de la ciutat. La diputació els va adquirir, juntament amb el palau, el 1958, i els va obrir al públic pel Sant Jordi de 1999.

Quant a la fauna de l’espai ara tancat, al jardí es poden trobar cotorres –aquesta au ja tan barcelonina–, eriçons, esquirols i ratpenats. I, quant a la vegetació, tenen especial interès les palmeres, presents a les dues terrasses inferiors i que guien la visita fins al palau. També destaquen, per la seva mida i tarannà, les magnòlies.

Notícies relacionades

Construïts entre 1894 i 1897, aquests jardins no són els únics a la ciutat que no gestiona l’ajuntament –com la immensa majoria de verd a la ciutat– sinó la diputació. L’ens supramunicipal gestiona també els jardins urbans de l’Escola Industrial i del Recinte de la Maternitat.

En la llista d’episodis històrics rellevants viscuts a l’enclavament, destaca que durant la Guerra Civil la finca va ser confiscada per la Generalitat i es va convertir per un temps –breu– en residència del president Lluís Companys.