Contaminació

La UB alerta que la qualitat de l’aire a Barcelona és «un problema greu»

Els valors als districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, les Corts i Horta-Guinardó són els més alts de la ciutat

La UB alerta que la qualitat de l’aire a Barcelona és «un problema greu»
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La qualitat de l’aire associada a la contaminació del trànsit és «un problema greu» a Barcelona, en especial als districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, les Corts i Horta-Guinardó, segons investigadors de la Universitat de Barcelona (UB).

L’estudi ‘xAire’, publicat a la revista ‘Science of the Total Environment’, ha registrat valors de diòxid de nitrogen (NO2) a Barcelona que superen les directrius europees i de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

La universitat, junt amb l’empresa 4Sfera i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa, ha analitzat la concentració del diòxid de nitrogen, vinculat al trànsit, en 725 localitzacions de Barcelona entre febrer i març del 2018. «Se n’han mesurat nivells molt alts, amb una mitjana anual de 49 micrograms per metre cúbic, per sobre dels límits de la directiva europea i de l’OMS, que se situen en 40 micrograms per metre cúbic», detallen els investigadors.

Duplicant el valor

Notícies relacionades

Els resultats mostren que més del 5% de les mostres dupliquen el valor de 40 micrograms per metre cúbic. «Els valors obtinguts a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, les Corts i Horta-Guinardó són especialment preocupants, ja que són sensiblement superiors als de les estacions oficials més pròximes», han afegit. El projecte ‘xAire’ també ha comptat amb la participació de 1.650 alumnes i famílies de 18 centres educatius de Barcelona que van utilitzar la informació facilitada pels investigadors per crear un mapa interactiu de contaminació de l’aire.

«Els ciutadans poden ser actors de la investigació i no només receptors d’un missatge. Aquest enfocament de la ciència ciutadana afegeix sofisticació i diversitat al procés d’investigació científica», remarca la investigadora de la UB Isabelle Bonhoure. Segons l’equip investigador, aquesta iniciativa permet obtenir una millor estimació de l’impacte del diòxid de nitrogen en la salut. «Si reduïm els nivells de NO, especialment al voltant de les escoles, podríem reduir l’asma infantil de manera significativa», ha dit el cap de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut de l’ISGlobal, Mark Nieuwenhuijsen.