On Catalunya

Festa sota control

Compte enrere: Barcelona desplega l’operatiu de revetlla a les platges

L’ajuntament ha instal·lat de matinada més d’un centenar de contenidors i 275 urinaris, i aquesta tarda hi ha afegit 2.685 papereres

Al capvespre es desviarà amb tanques el trànsit de vehicles i persones perquè no creuïn la Barceloneta i accedeixin al seu litoral només des del perímetre del barri

Barceloneta

Barceloneta / Vega S. Sánchez

2
Es llegeix en minuts

Serà un operatiu de platges d’abast similar als desplegats fins al 2019, però amb totes les complicacions que comporta una revetlla en aquesta nova etapa de la pandèmia. Barcelona posarà a prova la seva capacitat de gestionar la que es preveu com una celebració multitudinària, els preparatius de la qual han començat la matinada passada amb la col·locació massiva de contenidors i urinaris. Un ritual que aquesta vegada compta amb la ferma oposició de veïns i comerciants de la Barceloneta que s’obrin les platges al públic, després de setmanes de ‘botellons’ i incivisme.

Al llarg de la passada nit, aprofitant la calma, els operaris municipals ja han instal·lat al llarg de les nou platges locals 275 lavabos mòbils, 106 contenidors addicionals, 19 banyeres per a residus, 11 per a envasos i 8 per a altres restes. Per la seva dimensió era la part més difícil de col·locar al litoral. En canvi, a partir de les 17.00 hores d’aquest dimecres, i malgrat l’abundància de banyistes, s’ha procedit a col·locar-hi 2.685 papereres extra (2.130 d’envasos) que ningú sap si es quedaran curtes.

A poques hores de la nit de Sant Joan, es manté la incertesa. Hi ha la possibilitat que l’afluència sigui massiva (alguns municipis pròxims han tancat el litoral), però també és possible que molts dels assistents d’altres anys facin cas del Procicat i optin per celebracions més íntimes i previngudes.

Carrers perimetrals

La part més qüestionada de l’operatiu és la que afecta el barri mariner, ja que el propòsit del govern de Colau és evitar que els seus carrers pateixin una allau de visitants en trànsit. Per a això, els accessos s’hauran de produir a través de carrers perimetrals, per la Vila Olímpica, o baixant per Joan de Borbó, però sense vagarejar per l’interior. Els punts d’entrada a les platges de la Barceloneta i de control s’instal·laran davant l’Hospital del Mar i el Club de Natació Atlètic Barceloneta.

Està previst que al capvespre s’instal·lin les tanques per blindar l’interior del barri i desviar els fluxos cap a les esmentades artèries circumdants. No obstant, fins aquest moment sí que s’hi podrà accedir per acudir a domicilis o a sopar a algun dels establiments de la zona, assenyalen fonts municipals.

Notícies relacionades

El cor del barri estarà protegit, afirmen, fins a les sis de la matinada, quan es buidi el litoral i es doni pas als equips de neteja, amb un total de 300 treballadors només a la franja marítima. Les entitats veïnals tenen por que aquest muntatge sigui insuficient i els seus carrers en pateixin les conseqüències, a més dels riscos de contagis que s’afronten.

Recursos extres

Es pot recordar que, com va anunciar dimarts l’ajuntament, la Guàrdia Urbana destinarà 150 efectius extra al dispositiu de seguretat –la majoria a les platges– fins a sumar 350 agents a la ciutat. També hi haurà un reforç específic dins de la Barceloneta per sancionar conductes que impedeixin el descans veïnal. De 20.00 a 3.00 hores hi haurà 24 informadors al litoral i el barri per promoure el civisme.