Medi ambient
La recollida de residus porta a porta arriba a Sant Andreu el 24 de maig
L’ajuntament repartirà bosses amb xip d’ús obligatori per identificar la seva procedència
L’Ajuntament de Barcelona implantarà a partir del 24 de maig a Sant Andreu del Palomar la recollida de residus porta a porta amb l’ús obligat de bosses amb xip per identificar la seva procedència. Serà el segon barri de Barcelona en utilitzar aquest mètode i suposarà la implantació més gran d’aquest sistema a Catalunya. En total, a Sant Andreu, el sistema arribarà a 27.845 veïns d’11.602 vivendes i 1.154 activitats comercials. La seva implementació es farà en dues fases: la primera inclourà 5.857 domicilis i la segona, a partir del 18 d’octubre, sumarà 6.000 vivendes més.
A diferència de Sarrià, on aquest mètode funciona des del 2018, a Sant Andreu, per tirar les escombraries, s’hauran d’utilitzar obligatòriament les bosses amb xip que subministrarà gratuïtament l’ajuntament. D’aquesta manera, es trencarà l’anonimat de la procedència dels residus, però, segons Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en això no hi ha «voluntat sancionadora de les males praxis», sinó que l’objectiu del xip és «identificar on cal més pedagogia o canviar els horaris de recollida». Badia, assegura, a més, que les bosses seran «transparents», «no s’obriran» i «en cap cas es vulnerarà la intimitat dels veïns».
Material i calendari
L’ajuntament repartirà tot el material necessari a cada llar o comerç: per a la fracció orgànica, entregarà bosses compostables, un cubell airejat per a la cuina i un altre de més gran i amb xip per treure la fracció al carrer; per als residus reciclables, bosses grogues; i per a la fracció de rebuig (o restes), bosses grises; totes dues semitransparents i amb un xip. El paper i cartró s’haurà de deixar en una bossa de paper o dins de capses de cartró, o bé al cubell comunitari per a les finques que el tinguin.
Notícies relacionadesEs recolliran totes les fraccions de residus menys el vidre, que es mantindrà en un contenidor de carrer. La fracció orgànica es recollirà tres vegades per setmana; els residus reciclables dos; i el paper i el cartró, i la resta una vegada a la setmana. A les finques de més de 44 vivendes s’instal·laran unes bústies per a la fracció orgànica d’ús exclusiu de la comunitat. Per obrir-les, els veïns disposaran d’un clauer que identificarà la vivenda i desbloquejarà el tancament per permetre tirar la bossa de residus orgànics.
Horta i Sant Antoni
Hi haurà calendaris diferents i complementaris a les dues zones del barri per optimitzar el servei i reduir l’impacte ambiental. En total, el sistema permetrà retirar 238 contenidors del carrer i es guanyaran al voltant de 150 metres quadrats a la vorera i plataforma única per als vianants. Per ajudar en el canvi d’hàbits, s’ha posat en marxa l’oficina d’informació, al recinte de Fabra i Coats, i una aplicació web. La voluntat de l’ajuntament és que sistema funcioni a tota la ciutat el 2025. Els pròxims barris en disposar de la recollida de residus porta a porta seran Horta i Sant Antoni.
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Tall de llum Una avaria deixa 1.200 abonats sense electricitat durant tota la nit a Barcelona
- Dos morts en un incendi agrícola a la Segarra
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Sèries 'Desaparegut', el fenomen que ha arribat al número 1 de Netflix: "Mai m’hauria imaginat que l’èuscar m’obriria camí com a actor"
- La UE debatrà de nou l’oficialitat del català el 18 de juliol
- Joan Carles I es reivindica amb unes memòries després de cinc anys d’‘autoexili’
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- Els convocants afirmen que tres de cada quatre jutges i fiscals secunden l’aturada