Medi ambient

La recollida de residus porta a porta arriba a Sant Andreu el 24 de maig

L’ajuntament repartirà bosses amb xip d’ús obligatori per identificar la seva procedència

2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona implantarà a partir del 24 de maig a Sant Andreu del Palomar la recollida de residus porta a porta amb l’ús obligat de bosses amb xip per identificar la seva procedència. Serà el segon barri de Barcelona en utilitzar aquest mètode i suposarà la implantació més gran d’aquest sistema a Catalunya. En total, a Sant Andreu, el sistema arribarà a 27.845 veïns d’11.602 vivendes i 1.154 activitats comercials. La seva implementació es farà en dues fases: la primera inclourà 5.857 domicilis i la segona, a partir del 18 d’octubre, sumarà 6.000 vivendes més.

A diferència de Sarrià, on aquest mètode funciona des del 2018, a Sant Andreu, per tirar les escombraries, s’hauran d’utilitzar obligatòriament les bosses amb xip que subministrarà gratuïtament l’ajuntament. D’aquesta manera, es trencarà l’anonimat de la procedència dels residus, però, segons Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en això no hi ha «voluntat sancionadora de les males praxis», sinó que l’objectiu del xip és «identificar on cal més pedagogia o canviar els horaris de recollida». Badia, assegura, a més, que les bosses seran «transparents», «no s’obriran» i «en cap cas es vulnerarà la intimitat dels veïns».

Material i calendari

L’ajuntament repartirà tot el material necessari a cada llar o comerç: per a la fracció orgànica, entregarà bosses compostables, un cubell airejat per a la cuina i un altre de més gran i amb xip per treure la fracció al carrer; per als residus reciclables, bosses grogues; i per a la fracció de rebuig (o restes), bosses grises; totes dues semitransparents i amb un xip. El paper i cartró s’haurà de deixar en una bossa de paper o dins de capses de cartró, o bé al cubell comunitari per a les finques que el tinguin.

Notícies relacionades

Es recolliran totes les fraccions de residus menys el vidre, que es mantindrà en un contenidor de carrer. La fracció orgànica es recollirà tres vegades per setmana; els residus reciclables dos; i el paper i el cartró, i la resta una vegada a la setmana. A les finques de més de 44 vivendes s’instal·laran unes bústies per a la fracció orgànica d’ús exclusiu de la comunitat. Per obrir-les, els veïns disposaran d’un clauer que identificarà la vivenda i desbloquejarà el tancament per permetre tirar la bossa de residus orgànics.

Horta i Sant Antoni

Hi haurà calendaris diferents i complementaris a les dues zones del barri per optimitzar el servei i reduir l’impacte ambiental. En total, el sistema permetrà retirar 238 contenidors del carrer i es guanyaran al voltant de 150 metres quadrats a la vorera i plataforma única per als vianants. Per ajudar en el canvi d’hàbits, s’ha posat en marxa l’oficina d’informació, al recinte de Fabra i Coats, i una aplicació web. La voluntat de l’ajuntament és que sistema funcioni a tota la ciutat el 2025. Els pròxims barris en disposar de la recollida de residus porta a porta seran Horta i Sant Antoni. 

Temes:

Escombraries