Efectes de la pandèmia

Barcelona tindrà la meitat d’hotels tancats aquest estiu

  • Només un 30% estan operatius i amb una ocupació insignificant, així que la majoria posposaran la reactivació fins que hi hagi mobilitat turística

  • El sector ha perdut un 95% de facturació i manté preus fins i tot un 60% per sota de les tarifes habituals a la ciutat

  • Dona per perduda la temporada estival a falta que la immunitat local i de viatgers sigui majoritària

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El 28 d’abril del 2019 hi havia unes 60.000 persones allotjades en hotels de Barcelona en comparació amb les 2.100 actuals. El centre urbà, sense el rugir de maletes arrossegades ni d’estrangers mapa en mà, és el viu reflex de l’actual situació dels hotels de la ciutat. Només un 30% estan oberts i la majoria retarden les seves previsions de reactivació. Fins al punt que el Gremi d’Hotels de Barcelona (GHB) ha estimat aquest dimecres que «amb sort, la ciutat arribarà a la meitat d’establiments en funcionament aquest estiu». És a dir, donen un altre estiu per «perdut» a falta d’un augment en la vacunació que permeti la mobilitat internacional. La pandèmia s’ha carregat un 95% de la facturació del sector i l’ocupació oscil·la entre un raquític 10 i 15% entre els valents que van reobrir. Malgrat haver retallat les tarifes fins al 60%.

El balanç de l’hoteleria local –que suposa uns 35.000 llocs de treball a la capital catalana, amb un 90% de treballadors en erto– és clarament negre en aquests moments: «Fa gairebé 15 mesos que no tenim ni activitat ni ingressos, però sí despeses fixes», ha resumit el seu president, Jordi Mestre. Considera que el sector és el gran perjudicat econòmic per la pandèmia, juntament amb l’oci nocturn i les agències de viatges. Sense viatgers forans ni fires, la xarxa d’allotjament turístic està sota mínims. «Vivim principalment d’un turisme internacional que no pot arribar i, per tant, no podem treballar», ha lamentat. Les incerteses entorn de l’evolució de la crisi sanitària fan molt difícils les previsions, afegeixen. De fet, cada setmana hi ha operadors que posposen la reactivació en vista que la conjuntura i les restriccions no milloren prou. En aquests moments funcionen només 131 hotels i alguns fins i tot retardaran la seva tornada fins a inicis de 2022.

Previsions pessimistes

El director general del gremi, Manel Casals, detalla que la demanda de cara l’estiu és en aquests moments «mínima» i amb alt risc d’anul·lacions d’última hora, ja que molts turistes reserven diverses destinacions alhora però prenen la decisió final gairebé la vigília dels seus viatges. De fet, fins i tot les peticions de cara al Mobile World Congress de Barcelona, que al juny tindrà un format híbrid entre presencial i virtual, són a hores d’ara un misteri. «Fins a dos o tres setmanes abans no sabrem si l’ocupació s’anima prou perquè obrin més hotels», ha assenyalat. S’imposa la recerca ‘last minute’, amb totes les complicacions que suposa de cara a planificar la temporada. Els viatgers allotjats a Barcelona en l’actualitat ho fan «per necessitat», sigui per motius de feina o mèdics.

El panorama de vacunacions, tant nacional com internacional, els porta a donar per descomptat que «l’estiu es perdrà» de nou, després que la Setmana Santa hagi sigut «inexistent». Sent optimistes «s’arribarà a la meitat dels hotels oberts», ha emfatitzat Casals, que no descarta que la xifra sigui inferior. Els tres pilars dels quals depèn Barcelona són la vacunació massiva, la imatge de confiança que ha de projectar la ciutat i la reactivació de fires i congressos. La importància de la primera condició és tan important que Mestre fins i tot ha plantejat que les ajudes previstes des del Govern per a l’hoteleria (uns 950 milions en el cas de Catalunya, que per a moltes empreses resultaran insignificants sobre les seves pèrdues) podrien ser més útils si es destinen a la compra de vacunes.

Un passaport verd per a vacunats o immunitzats seria clau per reactivar mercats importants per a la ciutat com el nord-americà, opina, tot i que ha recordat que els països europeus veïns tenen quotes similars de vacunació a Espanya i la seva lentitud complica la reactivació d’aquest turisme. Mentrestant, Barcelona perd posicions respecte a països més proactius com Grècia i Turquia, ha apuntat. «Viure un estiu com l’any passat seria un desastre amb conseqüències nefastes per al sector», ha advertit.

Vendes i ajudes

Notícies relacionades

La patronal creu que la crisi, «conjuntural però no estructural», no acabarà amb tancaments definitius a la ciutat, tot i que sí que ha suposat ja el canvi de propietat en gairebé una desena de casos. La venda més destacada ha sigut la del luxós i novíssim Nobu Hotel Barcelona, al costat de l’estació de Sants, el desembre passat per 80 milions d’euros.

Com altres col·lectius, es queixen de les insuficients ajudes rebudes o projectades, però sobretot que les diferents administracions hagin continuat ingressant IBI i impostos d’activitats econòmiques malgrat la inactivitat.