Marxa enrere

L’Arquebisbat de BCN anul·la el columbari que va indignar veïns de Sant Andreu

La zona per a urnes de difunts serà finalment ubicada en una sala interior de l’espai parroquial

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Les queixes de veïns dels carrers de Pardo i de Can Ros, al barri del Congrés, a Sant Andreu, han tingut efecte. A finals de març, van denunciar que la parròquia de Sant Pius X havia instal·lat un columbari en una zona a l’aire lliure que separa l’església dels immobles on resideixen. No veien amb bons ulls tenir tan a prop les restes dels difunts. Tampoc estaven encantats que l’espai es convertís en una lògica destinació per als pròxims que s’acostessin a tenir un record per als seus.

L’Arquebisbat de Barcelona ha intervingut en l’assumpte i ha optat per anul·lar la instal·lació. Les urnes s’instal·laran en una sala interior dels espais parroquials de Sant Pius X, ja que a l’església no està permès col·locar-les.

La discrepància

Els veïns volien el columbari fora d’allà des que van topar amb ell, sense previ avís. El mossèn de la parròquia va prendre la decisió d’instal·lar-lo i no va entendre el rebuig suscitat en veïns dels números 7 i 9 del carrer de Pardo i 18, 20 i 22 del carrer de Ros. En declaracions a aquest diari, va denunciar «fustigació», davant els papers contra el columbari que els discrepants van col·locar i que algun va anar fins i tot a llançar davant la porta de l’església un diumenge al matí.

Davant les denúncies de les comunitats afectades, el districte de Sant Andreu va instar a aturar la instal·lació. L’arquebisbat considera «comprensible» i «coherent» la reacció dels veïns. Ho afirma el delegat de Pastoral Sacramental i director de la comissió de Patrimoni i Art Litúrgic de la diòcesi de Barcelona, Joan Obach.

25 columbaris a la ciutat

Notícies relacionades

Relata Obach que a Barcelona hi ha 25 columbaris en un total de 210 parròquies, és a dir, a prop del 10% del total en tenen un. «No hi ha peticions excessives», afegeix. No és un fenomen gaire a l’alça. Es poden tenir a les parròquies des que ho permet un decret de la Santa Seu del 2016. Obach li veu sentit davant la constatació que molta gent guarda urnes amb cendres a casa, «passen els anys, es moren els familiars, es perden les referències». En el cas de Congrés, afirma «ha faltat pedagogia».

Tot i que la comparació no és del tot estricta, l’opció del columbari té alguna cosa d’aquell passat dels cementiris parroquials, quan els veïns ploraven els seus morts a prop de casa. Per raons de lògica i de creixement de la ciutat, Barcelona va acabar apostant per cementiris més grans, com el de Poblenou i, després, Montjuïc.