Protestes violentes

Els disturbis per Hasél van costar 1,1 milions a Barcelona

  • La factura dels danys a la ciutat, que no inclou els del comerç, està encapçalada per 700.000 euros entre destrosses del paviment i contenidors cremats

1
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La violència d’un sector dels que van protestar als carrers de Barcelona contra la sentència del raper Pablo Hasél va deixar a la ciutat una factura final d’1.109.721 euros en danys, que no inclou els greus perjudicis que va patir el comerç de les zones afectades. El còmput final està encapçalat per les partides de contenidors cremats (441.000 euros) i en repavimentació (307.000), però inclouen el mobiliari, la vegetació i altres elements del paisatge urbà.

Els comptes han transcendit a través del grup municipal de Cs, que els va sol·licitar desglossats a finals de febrer. Al document facilitat pel govern de Colau es reflecteix la gravetat de la primera setmana d’aldarulls, del 16 al 21 de febrer, quan les destrosses ja van superar el milió d’euros. La setmana posterior van ser 84.250, als quals va caldre sumar finalment 9.800 més després de la manifestació del 6 de març.

El dia amb un balanç més negre va ser el 18 de febrer, quan els actes vandàlics d’alguns grups de manifestants radicals es van traduir en més de 266.000 euros de danys a la ciutat. Després de dues setmanes de conflictes, la factura municipal inclou també més de 57.000 euros per reparar semàfors, 15.000 més per a senyalització danyada, 11.300 en l’arbratge i 7.500 per netejar pintades. Sense oblidar la inversió de 51.000 euros en la retirada preventiva de contenidors en algunes zones per evitar mals majors. Es pot recordar que al marge dels actes violents contra elements públics, també es van registrar 1,4 milions més en danys als comerços del passeig de Gràcia.

Crítiques a la gestió de Colau

Notícies relacionades

Vist l’informe, la presidenta del grup municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, ha titllat d’«inadmissible la impunitat de què gaudeixen els violents amb la complicitat del govern municipal», ja que considera que Colau i els seus socis del PSC no van donar «una resposta contundent contra els radicals que destrossen la ciutat».

Afirma que l’alcaldessa no va actuar «amb determinació per frenar la violència». La regidora taronja, que defensa acabar amb «aquesta Barcelona sense llei que empara els qui causen greus danys a comerciants i veïns», insisteix que l’ajuntament es personi com a acusació particular contra els detinguts perquè aquests «assumeixin el cost dels danys i destrosses causades i no el conjunt de la ciutadania».