INVESTIGACIÓ PER PRESUMPTA PREVARICACIÓ

Janet Sanz defensa davant el jutge l’«interès públic» del veto a un hotel

  • Un fons d’inversió pretenia construir un establiment de luxe a la Casa Buenos Aires, a Vallvidrera

  • L’edifici modernista va ser ocupat pels veïns i serà destinat a vivendes per a persones de la tercera edat

  • La congregació religiosa i l’empresa intermediària van presentar una querella contra la tinenta d’alcalde

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha defensat aquest dilluns davant el jutge l’«interès públic» de la modificació del pla urbanístic (MPGM) que ha permès protegir l’històric edifici modernista la Casa Buenos Aires, a Vallvidrera, per a destinar-lo a vivendes per a la tercera edat i equipaments per al barri. Sanz, assistida pels advocats Olga Tubau i Álex Solà, ha declarat com a imputada arrel de la querella presentada per la Congregació dels Pares Paüls, que eren els propietaris de l’immoble, i el fons d’inversió London Private Company, comandat per un exalumne de l’esmentat orde religiós, que tenia una opció de compra i que projectava construir un hotel de luxe. L’alt càrrec municipal està acusada dels delictes de prevaricació, omissió del deure de perseguir delictes (perquè la finca va ser ocupada per veïns el març del 2019) i obstrucció a la justícia. Aquest mes de març, la Generalitat ha avalat l’actuació d’Ada Colau.

Janet Sanz ha explicat al magistrat tot el procés que va portar a la modificació del pla urbanístic per protegir la finca i que es va iniciar a febrers del 2018, quan la congregació va sol·licitar llicència per poder enderrocar l’edifici, que llavors no estava catalogat. En aquell moment, segons el consistori, es van fer saltar les alarmes i es van iniciar els tràmits per parar el projecte. Al cap de pocs mesos, el gener de 2019, l’Ajuntament, la congregació religiosa i el fons d’inversions van començar negociacions.

Negociacions trencades

Notícies relacionades

La intenció municipal, des del primer moment, era protegir l’edifici amb l’objectiu de destinar-lo a equipament públic. No obstant, al cap d’un any i mig, el juliol del 2020, les converses es van trencar al no arribar a un acord, segons la defensa. Enmig d’aquestes negociacions es va produir l’ocupació per part dels veïns, que recolzaven que la Casa Buenos Aires es destinés a equipament públic. Després del fracàs de les converses, la congregació religiosa i el fons d’inversió van interposar l’octubre del 2020 la querella. Segons fonts municipals, la modificació del pla urbanístic de la Casa Buenos Aires s’anava a fer sí o sí perquè era necessari protegir la finca, i per això es va parlar de la seva compra i evitar l’expropiació, com finalment va aprovar l’Ajuntament el novembre del 2020. El valor de la finca era de tres milions i el fons d’inversions en va reclamar més de 12, segons fonts coneixedores del cas.

Els querellants acusen Sanz també d’afavorir l’ocupació de l’edifici perquè no es construís l’hotel i de retardar els expedients per a la concessió de les llicències de demolicions i d’obres. La tinenta d’alcalde ha negat una cosa i l’altra i ha recalcat que tots els tràmits van ser «ajustats a dret». Les fonts de la defensa consultades van apuntar que l’ajuntament simplement esperava arribar a un acord amb la propietat i el mitjancer i no hi havia intenció de frenar els tràmits per a la llicència d’obres. Els veïns que van ocupar l’immoble van ser desallotjats el 28 octubre del 2020. Està previst que aquesta setmana declari al jutjat el representant de la congregació religiosa, així com del fons d’inversió. Després serà interrogat el gerent d’àrea i els tramitadors de l’expedient.