Urbanisme

Barcelona suspèn llicències als carrers i places de la nova ‘superilla’ de l’Eixample

L’objectiu és «preservar l’equilibri comercial, evitar la gentrificació i el monocultiu tipus Enric Granados»

superilla

superilla

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Amb l’objectiu de preservar l’equilibri comercial de la zona i evitar com a efecte secundari la gentrificació, la comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona ha decretat una suspensió de llicències i permisos d’obres per un any que impedirà la nova implantació de locals d’oci musical, restauració i comerç alimentari als carrers i places de la futura ‘superilla’ de l’Eixample. S’evita així la saturació de determinats tipus de negocis, essencialment de restauració i alimentaris, que poden veure’s atrets per la nova aposta urbanística. En concret, es blinda perquè no es converteixi en un cas tipus Enric Granados, en paraules de la regidora d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz.

Segons ha explicat aquest divendres el consistori, la moratòria afecta els locals ubicats als carrers del Consell de Cent entre Vilamarí i Roger de Llúria, i als carrers de Rocafort i Comte Borrell entre avinguda de Roma i Gran Via. També inclou el tram del carrer d’Enric Granados entre la plaça del Doctor Letamendi i Consell de Cent, cosa que se suma al pla d’usos específic que ja es va ordenar a l’entorn del carrer de Girona.

Sanz ha insistit que es tracta d’una «importantíssima inversió pública» que com «qualsevol millora urbana» ha de comportar la preservació del comerç i la restauració de barri i fins i tot la seva potenciació, com s’ha aconseguit en el cas de Sant Antoni, on «no hi ha hagut tancaments». La regidora ha explicat que la nova zona en transformació compta amb unes 600 activitats, de les quals un 25% ja són de restauració. «No volem monocultiu ni gentrificació», ha emfatitzat, recordant el cas d’Enric Granados, on la pacificació va comportar una allau de nous restaurants i terrasses.

Pla d’usos en marxa

Durant el període de suspensió no es concediran llicències per a noves activitats musicals, de restauració, plats preparats, autoservei, botigues de conveniència i comerços alimentaris amb degustació. Mentrestant, el govern municipal elaborarà un pla d’usos que reguli les activitats de pública concurrència amb l’objectiu de salvaguardar aquest comerç de proximitat de la zona i assegurar una varietat d’establiments en aquests carrers, que seran de prioritat per als vianants.

Notícies relacionades

La responsable d’Urbanisme ha assenyalat que el blindatge també ha funcionat al carrer de Girona, on de fet encara hi ha marge per incorporar negocis de restauració en alguns trams.

L’ajuntament preveu iniciar la transformació de la ’superilla’ de l’Eixample el juny del 2022, amb la idea que es completi a principis del 2023. L’objectiu, ha reiterat, és desplegar eixos verds com espais «saludables, de passeig, gaudi i joc».