Al carrer d’Urgell

L’Hospital Clínic transformarà una església de l’Eixample en un centre de recerca

L’Arquebisbat de Barcelona cedirà els terrenys de la parròquia de Sant Isidor del carrer d’Urgell per a la construcció

3
Es llegeix en minuts

L’Hospital Clínic de Barcelona i el centre tecnològic Leitat invertiran més de 34 milions d’euros, que esperen aconseguir de fons europeus, en un nou centre d’innovació tecnològica sanitària que es construirà als terrenys que actualment ocupa l’església de Sant Isidor de Barcelona, al carrer d’Urgell (Eixample), 176.

Després d’arribar a un acord amb l’Arquebisbat de Barcelona, que ha cedit l’ús del terreny durant 75 anys a canvi d’un cànon anual, l’Hospital Clínic i Leitat hi construiran, al carrer Comte d’Urgell, el Clinical Advanced Technologies Institute (CATI), un centre d’innovació en tecnologia sanitària amb vocació de referència internacional.

El nou centre ocuparà uns 8.000 metres quadrats i la seva construcció suposarà una inversió de 21,7 milions, mentre que 32 milions més es destinaran a equipar-lo i dinamitzar-lo, que serà finançat principalment mitjançant fons europeus.

El Clinical Advanced Technologies Intitute (CATI) comptarà també amb la participació de la Universitat de Barcelona (UB), l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona (HSJD) i l’Idibaps i els seus objectius principals seran potenciar el coneixement tecnològic i transferible en tecnologia sanitària, i vincular-lo al sector industrial.

Nous llocs de treball

Segons ha informat l’Hospital Clínic en un comunicat, la iniciativa vol ser també una font per generar llocs de treball qualificats, retenir talent i augmentar la competitivitat del nostre sector de la salut.

El CATI ocuparà un nou edifici que es construirà al carrer Comte d’Urgell de Barcelona, en un espai que actualment ocupa la parròquia de Sant Isidor, gràcies a la col·laboració de l’Arquebisbat de Barcelona, que ha cedit el dret de superfície per 75 anys d’aquest espai, situat molt a prop de l’hospital.

Molt a prop de l’hospital

El director general de l’Hospital Clínic, Josep M. Campistol, ha explicat que l’impuls del CATI «ha de ser una gran oportunitat per coordinar projectes entre multinacionals, empreses locals i emprenedoria per generar tecnologia conjunta i nous models de negoci amb finançament privat, que puguin donar suport també a ‘start-ups’ i potenciar les pimes locals».

El director general del Clínic ha destacat «la vocació innovadora» del centre sanitari i la necessitat de potenciar aquest àmbit «per continuar sent un centre de referència internacional». 

Campistol ha remarcat «la facilitat d’haver arribat a un acord amb l’arquebisbat per poder construir un centre molt a prop de l’actual ubicació del Clínic i dels edificis de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i de l’Idibaps, que ens permet tenir concentrades en un mateix espai la innovació, la investigació, l’assistència i la docència i continuar fent de l’Esquerra de l’Eixample uns dels pols més importants de la salut al sud d’Europa».

El director del Centre de Diagnòstic per la Imatge del Clínic i coordinador del projecte, Lluís Donoso, ha avançat que el CATI està dissenyat per fer aportacions significatives en l’aplicació de la tecnologia i la innovació en salut i se sustentarà amb aportacions públiques i privades.

Sinergies

El doctor Esteve Trias, director tècnic de Teràpies Avançades del Clínic i director mèdic de Leitat, ha destacat les sinergies entre les dues institucions promotores, especialment per aconseguir «l’excel·lència com a valor essencial del CATI, que ha de permetre generar un entorn de confiança per a empreses que són referència mundial en tecnologies digitals aplicades a la salut i fer arribar tecnologies sanitària ‘Made in Barcelona».

Notícies relacionades

A més dels impulsors, ja han mostrat la seva intenció de contribuir-hi i enriquir la iniciativa el Barcelona Institute for Global Health, el Barcelona Supercomputing Center, el Barcelona ßeta Brain Research Center, el Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (IGTP), el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores CIMT i el Consorci de Salut i Social de Catalunya.

També Foment de les Arts i del Disseny, la Fundació Barcelona Mobile World Capital, la Fundació Pasqual Maragall, l’IESE Business School, la Universitat de Navarra, la Unió Catalana d’Hospitals i nombroses empreses tecnològiques com ara Canon Medical Systems, Carl Zeiss Iberia, Cellnex, Dräger, Ficosa, Fresenius, Medtronic Ibérica, SENER Diagnostics i Siemens Healthineers.