Barcelonejant

El caçador de façanes de Barcelona

És arquitecte, però té més de 200.000 seguidors a Instagram. Roc Isern és ‘influencer’ de l’arquitectura. Mirar cap amunt ha passat a ser un ‘hashtag’ viral: #lookup.

El caçador de façanes de Barcelona
4
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Hi hauria d’haver un cartell a la paret: «Pari i miri cap amunt». Els transeünts passen de llarg amb més indiferència que Victoria Abril davant un pack de vacunes. Si fessin un cop d’ull a Instagram, voldrien moure el coll amb la facilitat de la nena de ‘L’exorcista’. Mirar cap amunt s’ha convertit en una etiqueta viral: #lookup.

Aquest és el passatge de Sert. Un racó on quedar amb el mòbil desenfundat. «Té un bon ‘lookup’», et xiva el Roc. És l’única persona al voltant que no camina mirant el mòbil. Pot estar 20 minuts petrificat davant una façana. Algun mosso empipat l’ha portat a la comissaria a identificar-se.

 Roc Isern, 47 anys. Fa fotos amb més compulsió que el ‘Perseverance’ a Mart. És arquitecte tècnic, però té més de 200.000 seguidors a Instagram. Veterà ‘influencer’ de l’arquitectura. «Això diuen –s’encongeix d’espatlles–, però tampoc és que m’agradi la paraula». Fa gairebé una dècada que surt per la ciutat a caçar façanes. «En aquell moment ni per un moment em podia imaginar que representaria la meva vida», recorda ara. Els seus mosaics de fotos han aparegut fins i tot a ‘The Guardian’.

Hi ha qui els anomena «arqui-influencers». Arquitectes ‘influencers’. Dulceidas que presumeixen més de rectes que de corbes. Ja fa temps que els edificis desperten una admiració de fan a les xarxes. Només l’etiqueta #architecture acumula més de 144 milions de publicacions a Instagram.

El Roc es va estrenar a Instagram quan Bárcenas ni tan sols havia començat a estirar la manta. «Provaré què és», va pensar. Però no viatjava, acabava de tenir la seva filla. «¿Per què no surto per Barcelona a fer fotos?», se li va acudir. Una raresa per aquella època. Va obrir un compte: @stoptheroc. I va començar a penjar fotos amb les quals venien ganes d’agafar torticoli. Postureig arquitectònic. Sí, ell també s’arrossega per terra amb tal d’aconseguir LA foto. Al veure el seu Instagram, un es pregunta si viu a la mateixa ciutat.

 Un dia va començar a veure façanes per la xarxa. «¿Com fan aquestes fotos? –es va preguntar–. Em vaig quedar totalment enganxat quan vaig anar descobrint la tècnica», recorda. Hi ha una etiqueta, és clar: #straightfacade. Les façanes apareixen perfectament perpendiculars, com si les fes Superman de passeig. «Això dona per molt», va pensar. I va obrir un altre compte: @barcelonafacades.

El Roc es va convertir en caçador de façanes. «Es pot dir que sí», somriu. Ja n’haurà capturat mig miler. Fins i tot hi ha desconeguts que el conviden a fotografiar-les des de les seves cases. Tampoc li fa falta. A la majoria de les seves captures els ha llançat el llaç a peu de carrer. ¿El secret? «Edició», esbufega. No l’amaga. «La intenció no és reflectir la realitat. És la teva perspectiva. Instagram és un joc».

Un àlbum de cromos

¿Què tenen d’addictives les façanes? «És com tenir un àlbum de cromos amb textures –compara l’instagrammer’–. Qualsevol façana pot tenir un potencial si la descontextualitzes i la poses al costat d’una altra: per color, per geometria...».

No són preses fàcils, no. Roc ja parla amb deix de caçador escarmentat. «Hi ha feina, hi ha feina». ¿Obstacles? Fanals, arbres, sobretot. «Ara a l’hivern, amb menys fulles, és més fàcil». Consell per als neòfits: «Posar-te perfectament centrat –explica–, intentar que tot sigui el més perpendicular i paral·lel entre si, i el que no puguis, després ho resols via ‘software’».

Entre els dos comptes, el Roc ja suma més de 200.000 seguidors. Això significa que fa anys que el van començar a trucar marques i agències de turisme. L’han convidat a la Xina, Noruega, Suïssa, Milà, Nova York. Et fas autònom, riu, i ja no saps què marcar a la casella de professió. «T’has de posar com ‘d’altres’», afegeix. «Et converteixes en una cosa que tu, evidentment, mai t’haguessis imaginat».

A hores d’ara, el Roc localitza edificis instagramejables amb més rapidesa que el Rastreator buscant assegurances. «Gairebé no me’n queden», diu. Però en continua trobant. «Fa molt poc –descobreix– he pogut visitar un lloc que és increíble: la Casa Corberó, a Esplugues. És una joia que tenim amagada».

La postura estàndard de 1r d’‘influencer’ aquí és el contrapicat. Són les fotos que anomenen «look up». Moltes mereixerien un cercle en vermell a les rutes turístiques. La placeta Milans ja és una icona. ¿La més inesperada? La que es veu a continuació.

Notícies relacionades

Altres espècimens arquitectònics en recerca i captura són les escales de cargol. Evitar els ascensors és un ‘hobby’ internacional. Fa temps que els ‘hashtags’ clamen que el món necessita més escales de cargol: #worldneedsmorespiralstaircases.

I, sí, hi ha moral amb clic: «Fer cultura de les ciutats –resumeix el Roc–. I apreciar el que tenim».