L’exregidor de CiU Antoni Vives accepta dos anys de presó per un contracte simulat

  • L’exregidor va fitxar per a l’agència Barcelona Regional un exalcalde de la mateixa formació política

  • L’acusat ha donat el vistiplau a la commutació de la pena per uns cursos sobre ètica pública

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’extinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Antoni Vives ha acceptat aquest dimecres una pena de dos anys de presó i dos d’inhabilitació per contractar il·legalment per a l’entitat Barcelona Regional, una agència pública de planificació urbanística, un exalcalde de l’extinta CiU, que en quatre anys es va embutxacar 155.067 euros sense exercir cap tasca a l’empresa municipal. El seu advocat, Rafael Entrena, ha arribat a un acord amb la fiscalia pel qual es rebaixa la petició inicial de cinc anys de presó, a l’aplicar-li l’atenuant de reparació del mal (s’han tornat els diners defraudats) i confessió. Vives i dos acusats més no entraran a la presó i han acceptat la commutació de la pena per l’assistència a un curs d’ètica pública.

En el seu escrit d’acusació, el ministeri públic acusa Vives, l’exdirector general de Barcelona Regional Guillermo Muller i l’exalcalde de Cervelló (Baix Llobregat) Jesús Arévalo d’un delicte de falsedat documental, en concurs amb prevaricació i malversació de cabals. Muller i Arévalo han acceptat també la pena de dos anys de presó. Pel que fa a la gestió del Barcelona Regional, la fiscalia ja ho va arxivar al seu dia, i el Tribunal de Comptes va desestimar la demanda presentada pel consistori barceloní. El cas va ser destapat per EL PERIÓDICO.

La fiscalia sosté que Vives –investigat també en el cas 3%, el presumpte pagament de comissions il·legals a CDC– es va posar d’acord amb Muller per contractar «fictíciament» Arévalo entre els anys 2012 i 2015, després que aquest ho sol·licités al seu partit per «completar la seva remuneració anual» després de ser elegit alcalde.

El cas es remunta a l’any 2011, quan Jesús Arévalo va ser elegit alcalde de Cervelló, amb una retribució anual de 47.275 euros, i Vives va ser nomenat regidor d’Urbanisme i president del consell d’administració de Barcelona Regional durant el mandat de Xavier Trias.

Complementar el sou

Notícies relacionades

El que va ser alcalde, funcionari de carrera, va demanar al seu partit ser contractat per l’administració «per a així completar la seva remuneració anual», ja que en el seu anterior càrrec d’arquitecte a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat el seu salari era superior al que percebia al consistori de Cervelló. Així, de «comú acord amb el seu amic» Guillermo Muller, Vives va decidir contractar Arévalo. D’aquesta manera, l’alcalde va firmar un contracte des del dia 9 de gener del 2012 per fer funcions d’«assistència tècnica al projecte model urbà i metropolità de dispersió de contaminants».

Arévalo, segons la fiscalia, va figurar com a treballador de Barcelona Regional fins al 31 de maig del 2015, una vegada Ada Colau va ser elegida alcaldessa de la capital catalana, però no consta que participés en el projecte indicat ni en cap altre d’executat per l’entitat», ni que disposés de despatx propi o acudís a les oficines de Barcelona Regional. «Els tres acusats es van concertar per simular el contracte i donar-hi aparença de legalitat amb la finalitat d’obtenir un il·lícit enriquiment a càrrec dels cabals públics i en favor de Jesús Arévalo», afirma el ministeri públic.

Temes:

Ajuntaments