INFORME MUNICIPAL

El 92% de les llars de Barcelona tenen connexió a internet

  • L’edat i no la renda econòmica marca la fractura digital, tot i així un 1% dels domicilis de la ciutat segueixen sense accés a la xarxa per problemes econòmics

El 92% de les llars de Barcelona tenen connexió a internet
2
Es llegeix en minuts

El 92% de les llars de Barcelona tenen connexió a internet, fet que suposa un augment respecte al 2016, data de l’última radiografia de l’accés i ús de les TIC a Barcelona. Fa quatre anys els domicilis amb connectivitat representaven només el 84% del total. Les xifres surten de l’enquesta realitzada a 2.542 ciutadans per a l’informe ‘La bretxa digital a la ciutat de Barcelona’ que ha portat a terme l’Ajuntament en col·laboració amb Mobile World Capital Barcelona. 

Les dades també revelen que la diferència entre llars de rendes baixes i altes s’ha reduït a només sis punts, ja que els primers han incrementat la seva connexió del 75,7% al 91,8%. I els segons arriben a un 97,5%. Així, avui dia, el factor principal que influeix en la bretxa de connectivitat no és el nivell econòmic de les llars sinó l’edat dels seus ocupants, ja que el 55% del 8% de domicilis sense accés a internet estan formats per persones més grans de 74 anys. Però tot i que l’impacte de la renda ha disminuït, hi continua havent un 1% de llars que no estan connectades perquè econòmicament no s’ho poden permetre

Notícies relacionades

L’enquesta no només mesura la connectivitat sinó que també es fixa en el nombre de dispositius per llar i l’ús que es fa d’internet. En aquests punts la radiografia ja no és tan similar entre rendes. Com més poder adquisitiu més aparells tecnològics, la diferència és de 6 a 4,7 dispositius per llar. A més, aquí les tipologies dels aparells també canvien en funció de la renda: mentre l’ús de ‘smartphones’ és general no passa el mateix amb els ordinadors portàtils i les tauletes, amb molta més presència a les llars de renda alta. La dada és rellevant perquè ha condicionat el teletreball i l’educació a distància durant el confinament. En aquest sentit, l’informe conclou que el 59% dels ocupats van poder continuar amb la seva activitat des de la distància: un 43,7% a les llars de renda baixa per un 76% als domicilis de més poder adquisitiu. En relació amb l’educació ‘online’, un 73,2% dels menors de 16 anys escolaritzats va poder seguir les classes telemàticament. 

Tràmits a distància

Així mateix, l’ús d’internet ha canviat durant els últims quatre anys: han crescut els cursos de formació ‘online’ (s’ha passat del 13,5% al 48%); les cites i consultes mèdiques per internet (del 35% al 70%), els tràmits electrònics amb l’Administració (del 42% al 75%) i la compra o venda de productes (del 53% al 76%). En aquest aspecte, a més de l’edat, el nivell d’educació i la situació laboral són determinants.

Temes:

Internet