L’urbanisme del segle XXI

Barcelona es juga aquest 2021 la seva autoestima arquitectònica

  • La ciutat pugna amb Pequín per ser Capital Mundial de l’Arquitectura el 2026

  • Barcelona celebrarà aquest any amb Valladolid la Biennal Espanyola d’Arquitectura

  • L’ajuntament ofereix l’edifici de Gustavo Gili com a seu de la Bauhaus Europea

icoy33705491 pabellon mies van der rohe foto pepo guerrero 160429165720

icoy33705491 pabellon mies van der rohe foto pepo guerrero 160429165720

3
Es llegeix en minuts

Barcelona es prepara aquest 2021 per insuflar aire al seu una mica decaigut globus d’autoestima arquitectònica. Tres projectes veuran la llum aquest any, entre els quals, un de majúscul. El pròxim juliol es decidirà a Rio de Janeiro el guanyador d’una competició en què s’enfronten Barcelona i Pequín per ser el 2026 la Capital Mundial de l’Arquitectura, un títol que va de la mà de l’organització d’un congrés internacional d’aquest gremi, que agrupa 3,2 milions de professionals a tot el món, i de la celebració de l’assemblea general de la Unió General d’Arquitectes. Si Barcelona convenç el jurat més que Pequín, l’obtenció d’aquesta capitalitat serà un èxit que se sumarà a la celebració aquest any de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme i a les sòlides opcions de ser una de les noves seus de la Bauhaus Europea.

Aquesta ciutat ja va ser seu d’un congrés internacional d’arquitectura el 1996. Va reunir llavors més de 12.000 participants. Barcelona avançava llavors amb vent en popa després de l’èxit dels Jocs Olímpics. El globus de l’autoestima estava en un moment de màxima tensió. Els temps ara són uns altres. Salta a la vista. Amb el verí amb què s’aborden totes les discussions sobre el rumb de la ciutat, les tres cites marcades al calendari són una oportunitat per avaluar amb opinions més professionals i menys tuitaires d’iniciatives com, per exemple, l’anomenat ‘urbanisme tàctic’ o les polítiques de vivenda pública.

‘Espanya buida, Espanya plena’

La més segura de les cites és la Biennal Espanyola d’Arquitectura, una trobada que celebrarà mà a mà amb Valladolid, perquè el títol temàtic dels debats serà ‘Espanya buida, Espanya plena: estratègia de conciliació’. A Barcelona, la seu de la biennal serà el pavelló Mies van der Rohe, edifici minúscul però magnífic. Valladolid posarà com a seu el Museu Patio Herreriano, un antic monestir reconvertit en sala d’exposicions d’art contemporani. El contrast entre cada seu és premeditadament notable, ja que planteja així la qüestió que les estratègies arquitectòniques i urbanístiques d’una ciutat tan densa com Barcelona no necessàriament són útils per a l’anomenada ‘Espanya buida’, i viceversa.

El segon èxit que Barcelona pretén apuntar-se aquest 2021 és que la Comissió Europea tingui en compte la seva candidatura per ser una de les diverses ciutats que participaran en el projecte Nova Bauhaus, concebut com una mena de viver d’idees d’art, tecnologia, cultura i ciència. Barcelona proposa participar en la Bauhaus Europea amb experiències en el camp del disseny dels espais públics perquè siguin sostenibles, inclusius i de qualitat.

En la definició d’aquesta candidatura ha col·laborat de forma activa el principal grup de l’oposició municipal, Esquerra, que en l’última comissió d’Urbanisme va posar sobre la taula que la seu física d’aquest projecte a Barcelona podria ser l’antic edifici de l’editorial Gustavo Gili, en el número 87 del carrer de Rosselló, premi FAD d’Arquitectura el 1962 i que va beure directament de les fonts del corrent Bauhaus quan va ser dissenyat.

Notícies relacionades

No obstant, el cim més alt que pretén conquerir Barcelona aquest any és la nominació com a Capital Mundial de l’Arquitectura el 2026. D’una banda, això comportaria la celebració del congrés anual de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA), una cita que beneficiaria econòmicament la ciutat com tants altres congressos d’aquest calibre, però que, sobretot, suposaria un examen i potser un aval a la seva actual estratègia de reconsideració de l’espai públic com un lloc adequat més per a les sabates que per als pneumàtics.

El congrés de la UIA se celebra ininterrompudament des del 1948, però la proclamació d’una ciutat o una altra com a capital mundial de l’arquitectura és un títol molt més recent. Actualment, correspon a Rio de Janeiro. És per això que l’elecció final entre Barcelona i Pequín es decidirà en aquesta ciutat al juliol.

Temes:

Arquitectura