PROJECTE CIENTÍFIC

Barcelona, finalista per ser seu del Centre Europeu de Predicció Meteorològica

La candidatura de la capital catalana ha passat la primera fase de selecció per acollir aquest organisme

zentauroepp54812582 lluvia200907095416

zentauroepp54812582 lluvia200907095416 / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La candidatura de Barcelona ha superat aquest divendres la primera fase de selecció i ja és finalista per acollir el Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mitjà Termini (ECMWF, en les sigles en anglès), una agència intergovernamental dedicada a elaborar prediccions globals. Aquest organisme va ser creat el 1975 i està integrat per 22 estats membres i 12 d’associats, la majoria europeus. La candidatura de la capital catalana és un projecte impulsat conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona, el Govern central i la Generalitat. La votació final per escollir seu es farà el 9 de desembre.

Al conèixer la decisió, el tinent d’alcalde Jaume Collboni va elogiar la bona feina conjunta feta per l’equip de la candidatura i va assegurar que el fet que Barcelona figuri entre les opcions finalistes per acollir aquest organisme és «un senyal de com la ciutat mira al futur». «La crisi de la Covid no ens para i no deixarem d’atendre la realitat del dia al dia, però no renunciarem tampoc a treballar per a la Barcelona de l’endemà de la Covid», va afirmar. La notícia de la selecció de la ciutat per a la següent fase, va precisar, és una bona notícia perquè «atrau companyies globals i institucions que aporten feina de qualitat, i també valor i rellevància», factors clau per al rellançament de la capital catalana.

Pilars estratègics

Notícies relacionades

La candidatura de Barcelona es fonamenta en una sèrie de pilars estratègics: una ciutat amb alta qualitat de vida i connectada amb el món, un ecosistema científic, universitari i d’innovació potent; una àmplia oferta d’escoles internacionals; un mercat de treball dinàmic per a professionals qualificats, i un edifici que pot allotjar fins a 400 persones, entre altres aspectes. Aquests pilars, segons el consistori, són els que asseguraran la continuïtat del treball del Centre Europeu de Predicció, la retenció del talent i l’expansió del seu àmbit d’actuació i influència científica i geopolítica.

La seu d’aquest organisme es troba a Reading (el Regne Unit) i compta amb més de 360 treballadors de 30 països. El 2017 es va obrir un segon centre a Bolonya (Itàlia), on es va instal·lar un centre de supercomputació de dades propi. La seva missió és facilitar als serveis meteorològics nacionals (a Espanya, l’Aemet) informació les 24 hores del dia durant tota la setmana. L’entitat opera dos programes Copernicus de la Unió Europea (pla d’observació de la terra), el CAMS (Monitoratge de l’Atmosfera Terrestre) i el C3S (canvi climàtic). L’ ECMWF compta amb un pressupost anual de 110 milions d’euros.