ELS EFECTES DE LA PANDÈMIA
Protestes pel tancament del centre de malalties de transmissió sexual de Drassanes
El servei ha sigut traslladat a l'Hospital de Vall d'Hebron, que afirma que manté l'atenció
El col·lectiu LTGBI convoca una protesta dissabte i denuncia que la clausura afecta grups vulnerables

zentauroepp45579229 bcn201119122004
El Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d’Hebron, una consulta especialitzada en malalties infeccioses, va tancar el seu servei, en el número 17 del carrer de Sant Oleguer, al Raval, el 26 d’octubre. El motiu, el mateix que ho causa gairebé tot en aquests moments: la pandèmia. La crisi sanitària de la Covid-19 fa necessari que els professionals de Drassanes, que generalment s’ocupen de malalties de transmissió sexual, tuberculosi i malalties importades, entre d’altres, donin suport en aquest front.
L’Hospital de la Vall d’Hebron, de qui depèn el servei, l’ha traslladat del Raval al centre hospitalari de la ronda de Dalt. Segons Vall d’Hebron, les persones que seguien tractaments a Sant Oleguer els poden continuar rebent a l’hospital. Si es consulta per internet el servei de Sant Oleguer, apareix un avís, s’entén que per a aquests pacients amb un tractament en marxa: «Ben aviat rebreu un SMS amb l’avís de cita i el canvi d’ubicació». També hi apareixen un telèfon i un correu electrònic per a «emergències i dubtes»: El número: 934 894 408. El correu: ccee.drassanes@vhebron.net.
Inconvenients
El tancament i trasllat ha generat una onada de protestes d’entitats que denuncien que la decisió afecta col·lectius vulnerables i que dificulta l’atenció a moltes persones que, veient que no poden ser atesos al Raval, no aniran a Vall d’Hebron. «El lloc on estava era clau per a aquests col·lectius», afirma Quim Roqueta, president de l’entitat Gais Positius, que recorda que no és la primera afectació que la pandèmia causa al servei, que va tancar amb el confinament i que va reobrir, diu, amb restriccions: «Van obrir a mig gas, van retallar serveis».
Relata que ja a Drassanes en els últims temps es restringien proves i posa un exemple en el qual creu que es notarà el tancament: el de les persones que acudien a l’equipament de Sant Oleguer per obtenir la pastilla preventiva contra el VIH, la PrEP (profilaxi preexposició). «Que l’equipament sigui a Vall d’Hebron és un impediment. Ens diuen que no anem gaire als hospitals, pel risc de contagi de Covid-19. I hi ha risc que una persona vulnerable vagi a un hospital», prossegueix Roqueta, que recorda que un altre col·lectiu afectat pel tancament de Drassanes és el de les treballadores sexuals.
El president de Gais Positius també considera que el servei es veu afectat, perquè no es dona en les mateixes condicions a l’hospital: «L’espai és més reduït, hi ha menys personal». Fonts de l’hospital insisteixen que el servei que es presta és el mateix que a Drassanes.
Protesta d’Oriol Mitjà
Una de les veus que ha intervingut en el debat és la de l’infectòleg Oriol Mitjà, un dels personatges que participa en més fronts des que es va iniciar la crisi sanitària. No han sigut poques les batalles que ha entaulat en els últims mesos, en el debat públic sobre l’atenció sanitària. Mitjà va enviar aquest dimecres un missatge a la xarxa social Twitter sobre el cas: «No es pot tancar el Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles de Drassanes. És clau per al control de la tuberculosi i les ITS, que s’acarnissen amb els immigrants i (el col·lectiu) LGTBI, respectivament. Aquests dos col·lectius són menyspreats sovint».
Notícies relacionadesJa dilluns, en un altre missatge a Twitter, Mitjà advertia: «Aquest tancament pot resultar en un increment greu de les infeccions de transmissió sexual. Espero que entrin en raó i mantinguin serveis mínims». I convidava una entitat que protestava a acudir a un nou servei que obre l’Hospital Germans Trias i Pujol, on ell treballa.
L’ajuntament en demana la reobertura
Les queixes de diferents entitats prendran cos el pròxim dissabte a les 12.00, hora a què està convocada una protesta davant el número 17 de Sant Oleguer, la seu clausurada. L’Ajuntament de Barcelona observa la polèmica en relació amb el centre, sobre el qual no té competències. Però fonts del consistori expliquen que el govern municipal considera «molt preocupant que la unitat estigui tancada. Hem demanat repetidament i per diferents vies a Salut la seva reobertura immediata».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- FUTBOL El Reial Madrid supera els 200 milions en fitxatges de classe mitjana i encara li falta un galàctic al migcamp
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI