BARCELONES
Versos per telèfon contra la Covid
El filòleg, traductor i bibliotecari Lluís Agustí ha alleujat l'estrès del coronavirus a moltes persones llegint-los novel·les, contes i poesia per telèfon

zentauroepp55720031 icult201109140428
Els esperits elevats solen ser generosos, i quan donen sembla que no els hagi costat res fer-ho. És el cas de Lluís Agustí, bibliotecari, que no acaba de veure clara la seva aparició en aquesta finestra. «De veritat, ¿creus que val la pena? Altres companys de professió fan el mateix», diu, sense que en la seva resistència es delati la carcassa de la falsa modèstia. Per resumir, direm que Agustí, filòleg, traductor, doctor en Biblioteconomia i director de l’Escola de Llibreria de la UB, fa servir contra la Covid, contra els seus efectes col·laterals, dues de les seves millors armes: una vida de lectures i una veu de baríton ben temperada.
La història va arrencar cinc dies després que comencés el confinament del març, quan el món es va aturar, i Agustí va començar a percebre que a certes persones del seu entorn els tremolaven les cames. Gent robusta, gens fràgil, que, no obstant, suportava amb dificultat la tancada, la incertesa, la solitud, la por... ¿I qui no? Ell mateix va perdre una tieta anciana en aquells dies fatídics. Acostumat a treballar d’allò més des dels 14 anys, l’aturada forçosa li va donar temps per pensar. ¿Què podia fer per mitigar el neguit?
Anunci a Twitter
Com aquell qui res, se li va ocórrer penjar el següent anunci en el seu perfil de Twitter (@LluisAgusti): «M’ofereixo a llegir per telèfon novel·les, contes i poesia, de manera gratuïta, a aquelles persones que ho necessitin, en català o en castellà». També podria haver-se ofert a fer-ho en francès, anglès i portuguès, ja que va treballar com a bibliotecari a París, Brussel·les, Nova York i Lisboa. Doncs bé, la bústia se li va omplir a vessar de peticions, de vegades per a tercers. Va llegir tots i cadascun dels dies del confinament, de tres a nou vegades, a persones en una forquilla entre els 30 i els 90 anys, dones sobretot. Les que més llegeixen.
Notícies relacionadesPer regla general, escull tres textos –continua fent-ho: la iniciativa té gran predicament– amb la idea que la lectura no s’allargui més de 15 minuts, «per no posar a prova la paciència de l’oient». Fragments divertits, gairebé còmics, alguns d’extrets, per exemple, de les magnífiques ‘Memòries’, de Josep Maria de Sagarra, o bé transcendents, sobre la felicitat enyorada, com el poema ‘Amistad a lo largo’, de Jaime Gil de Biedma: «[...] y en el recuerdo/ el júbilo es igual a la tristeza./ Para nosotros el dolor es tierno./ ¡Ay, el tiempo! Ya todo se comprende». I també Carner, Andrés Estellés, García Márquez, Montserrat Roig i la Rodoreda. No sabem si el bibliotecari freqüenta el karaoke, però a fe que llegeix amb una dicció perfecta i una veu com d’audiollibre, modulada a la ràdio durant la seva ‘tranche de vie’ parisenca.
L’invent li ha ofert sorpreses, com el dia en què un destinatari li va girar la truita: «¿T’importa si et llegeixo jo?», i li va descobrir així el poeta i novel·lista asturià Xuan Bello. «He donat gratitud i l’he rebuda». Altres vegades va llegir textos propis sense dir-ho. Tot en ell és tan llibresc que va conèixer la seva companya, l’Agnès, en una biblioteca de Lisboa.
Un poema de Glück per començar dimarts amb serenitat
Posat en el compromís d’escollir un fragment per als lectors del diari, Lluís Agustí es decanta per uns versos de la premi Nobel 2020 Louise Glück, l’estrofa que tanca el poema ‘Nit fidel i virtuosa’: «I doncs aquí m’acomiado. Tot indica/ que no existeix un final perfecte./ Certament, existeixen una infinitat de finals./ O potser, una vegada que un comiença,/ només existeixen els finals».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tecnologia «Guanyava 150 K a l’any, ara sobrevisc venent a eBay»: l’enginyer que va perdre la feina per la IA
- Baralla a cops de destral i pales a Lloret de Mar
- La factura de l’energia nuclear
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament
- Avís de la Guàrdia Civil: a partir d’ara, no es pot deixar això a la guantera del cotxe
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- LAMINE YAMAL, AITANA... La Pilota d'Or es concedirà el 22 de setembre
- Les claus de la inversió La nova llei de barris de Catalunya: ¿què és i quins municipis podran beneficiar-se'n?
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament